Няма пълна информация за работата с бежанците, които имат хронични

...
Няма пълна информация за работата с бежанците, които имат хронични
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Проблемът с хронично болните бежанци не може да бъде решен с благотворителност |

Няма цялостна информация за работата с бежанците, които имат хронични болести. Те имат потребност от терапия, която не може да бъде прекъсвана и казусът не може да бъде решен с щедрост, тъй като всеки от тях пие тъкмо избрани медикаменти, съобщи по Българска национална телевизия доктор Иван Маджаров, ръководител на УС на БЛС и добави, че в границите на 20 дни това не може да бъде уредено. 

Той удостовери готовността на българските лекари да преглеждат всеки, който пристига в у нас, бягайки от войната в Украйна, само че акцентира, че би трябвало да има нормативни промени, които да дефинират по какъв начин лечебните заведения ще получат заплащането си за лекуване на бежанците. В противоположен случай лечебните заведения ще бъдат " вкарани в още по-тежко положение ", уточни ръководителят на лекарския съюз.

По думите му има задоволително пари в НЗОК и в случай че оперативно бързо се вземе решенията, няма да има проблем.

Маджаров сподели още, че лекарският съюз може да спомага на всеки с здравно обучение, който желае да стартира работа у нас, с цел да му помогне за по-бързо напредване на документите. За лекарите е належащо да владеят езика ни и да имат затрупан хорариум. Правото да практикуваш в България е като правото да практикуваш в Европа, сподели доктор Маджаров.

За момента българските лекари работят с наличния запас. Проблемът с неналичието на фрагменти у нас е повече от 10-15 години.

" Имало е интервал, в който и приемът, и специализациите у нас са били лимитирани и свити и в този момент виждаме дупка във възрастовата характерност на лекарите. Между 30 и 50 години имаме не повече от 15-16% лекари, най-вече до 18%. Този проблем е заложен от дълго време и е мъчно да бъде решен бързо ", сподели още доктор Иван Маджаров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР