Няма опасност за стабилността на банковата система у нас, след

...
Няма опасност за стабилността на банковата система у нас, след
Коментари Харесай

Финансисти успокоиха: Няма опасност за стабилността на банковата система у нас

Няма заплаха за стабилността на банковата система у нас, след турбуленциите през, които минава финансовата промишленост по света. Това обясниха особено за " По света и у нас " финансисти. Според тях централните банки на Еврозоната и Съединените щати са реагирали бързо и сполучливо са овладели обстановката.

Банковата система у нас употребява артикули, които я пазят от турбуленции, каквито се следят през последните 2 седмици в чужбина, изясняват финансисти.

" Не виждаме никакви отблясъци на нашата банкова система. Много е значимо да създадем разграничението, че нашите банки са напълно комерсиално насочени, до момента в който банките, при които видяхме усложнения през последните 1-2 седмици, виждаме, че проблемите идват от техните капиталови подразделения ", сподели финансовият съветник Янко Ценов.

" Днес, сякаш има първата вълна на утешение на пазарите. Българският финансов бранш е ембрионално простоват. Нейната елементарност в действителност е най-хубавата отбрана. Няма комплицирани принадлежности, заеми, депозити малко държавни облигации, малко корпоративни облигации. Това е, което ни пази от турбуленциите ", сподели финансистът Левон Хампарцумян.

Банките у нас са и по-консервативни в политиките си.

" Българската финансова система не е доста огромна. Тя е с размера на един средноголям немски град. Не бива да чакаме кой знае каква трудност ", сподели още Хампарцумян.

Не се чака смяна в лихвите на заемите и депозитите.

" Директно няма да се отрази индиректното въздействие върху лихвите. Ще бъде пренебрежимо малко в България спрямо другите фактори, които обуславят плановото повишение на лихвите по заеми и по депозити ", сподели Хампарцумян.

" Други фактори ще се отразят на лихвите като това че ЕЦБ към този момент увеличи лихвата на 3.5 % главната си рента, което директно въздейства на EURIBOR като показател, само че в България това към момента не се отразява на левовите показатели, които оформят плаващите лихви на клиентите ", сподели Янко Ценов.

Финансистите припомнят, че няма опасности в банковата система у нас, които да тормозят клиентите им.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР