Няма официално отправено обвинение от Русия към България за съучастие

...
Няма официално отправено обвинение от Русия към България за съучастие
Коментари Харесай

Стана ли България заложник на Кремълски сюжет с моста?

Няма публично отправено обвиняване от Русия към България за съучастничество в подготовката на гърмежа на Кримския мост. Това съобщи пред медиите служебният министър председател Гълъб Донев.

Досега не е известно съветската страна да е адресирала документално или устно каквито и да било искания към България. Страната ни бе упомената като изходна точка на хипотетичния камион-атентатор само в изказването на ръководителя на съветското разследване Александър Бастрикин пред Владимир Путин на 9 октомври вечерта. На идващия ден проправителствени съветски издания като „ Комсомолская истина “ отидоха по-далеч и показаха България и „ непознати специфични служби “ като участници в подготовката на пътешествието на експлозивите към Крим .

Но макар неналичието на официални искания българските специфични служби се задействаха да ревизират изказванията на Бастрикин и последвалите медийни изявления по тематиката. Първо служебният кабинет разгласи, че е изискал  от тях информация за маршрута на камиона. От ДАНС също анонсираха инспекция. А през днешния ден и Софийската районна прокуратура се самосезира „ по медийни изявления “.

Основателна ли е мобилизацията на службите в този миг? Зададохме този въпрос на интернационалните анализатори и експерти по външна политика.

Според специалиста Мартин Табаков, без значение дали сега има формален диалог с Москва, или не, сходна инспекция не е просто нужна, а безусловно наложителна – по две аргументи .

 
Първата е, с цел да можем най-малкото при потребност да си почистим името. И втората, с цел да сме готови на идващ стадий да верифицираме възможни публични обвинявания и искания. Да имаме отговор всъщност, в случай че и когато те бъдат отправени.
Мартин Табаков, интернационален анализатор

Той обаче е на мнение, че тези инспекции е трябвало да бъдат осъществени от службите, без да се афишират обществено.

„ Защото в този момент цялата история придобива нежелателен агитационен детайл. България и службите ни наподобяват като пленник в сюжет на Кремъл “ , изясни Мартин Табаков.

Подобно е и мнението на дългогодишния депутат и член на външната парламетарна комисия Асен Агов. Според него българската страна е реагирала прекомерно прибързано на „ съшитите с бели конци “ изказвания от Кремъл и по този метод наподобява като че ли тича пред вятъра и ги легитимира.

„ Най-важният въпрос е поискана ли е от Русия, или предоставена ли е от Русия информация, която потвърждава каквото и да било присъединяване на страната ни “ , изясни Агов. Ако отговорът е негативен, съгласно него цялото изпитание би било безсмислено.

 
Какво ще прави Софийската районна прокуратура, ще търси незнаен причинител? Да не би ДАНС да е разположила шпиони по целия път на този хипотетичен камион до Краснодарск?
Асен Агов, публицист и експерт по външна политика

И напомни, че в такива обстановка нормалният ред допуска службите на засегнатата страна да дават на българските цялата информация, с която разполагат.

Друг вероятен път за чист излаз от обстановката е дипломатическият, добави Мартин Табаков. „ Към момента виждаме единствено констатации. А не причини. Затова в сходна обстановка аз бих извикал посланика на Русия в българското Министерство на външните работи “ , разясни той. Така счита и Асен Агов, с ангажимента, че надали може да се чака някаква изгода от сходна среща на дипломатическо равнище. 

И двамата специалисти признават, че обстановката е изключителна, доколкото до момента името на страната ни не е било замесвано от друга страна в подготовката на терористичен акт. Затова и нямало открит правилник и механизъм за деяние.

А съгласно Асен Агов няма никакво подозрение, че замесването на България в този случай е част от войната на Русия против НАТО. За него все по-достоверна звучала версията, че Москва сама е провела гърмежа на Кримския мост, с цел да има опрощение „ да сковава живота в Украйна “.

Като доказателство за това той вижда светкавичната масирана бомбардировка на Русия по Киев от през вчерашния ден, едвам ден след детонацията на моста. „ Всеки боен специалист ще ви каже, че сходна офанзива не може да се провежда за 24 часа “ , изясни Агов.

Отделно от това Кримският, а и всеки различен мост се проектирал и изграждал по този начин, че да бъде невредим от горната страна. „ С други думи един камион на асфалта не би могъл да нанесе сходни вреди “, заключи Асен Агов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР