Няма нужда от промяна на данъчния модел. Това обяви вицепреиерът

...
Няма нужда от промяна на данъчния модел. Това обяви вицепреиерът
Коментари Харесай

Дончев: Данъчният модел работи, да не го пипаме

Няма потребност от смяна на данъчния модел. Това разгласи вицепреиерът Томислав Дончев пред БНР по отношение на дебатите към смяна на Данък добавена стойност в някои сектори. 

" В годините обратно тази система, с някои леки корекции, е потвърдила, че работи. В удобни години подтиква икономическия напредък и задграничните вложения. Има максима, че в случай че нещо работи, не го пипай. Според мен, тук опити не би трябвало да бъдат правени. Несправедливо е хората, които получават по-големи доходи, да бъдат наказвани за това. Те и в режим на плосък налог заплащат повече ", коментира Дончев. 

Относно решението за понижаване на Данък добавена стойност за ресторантьорите от 20 на 9%, което мина на първо четене в Народното събрание, Дончев го дефинира като  взето след доста разногласия.  " Аз бях срещу, тъй като дава късмет за рестартиране на дебата за смяна на данъчната система и лавинообразни искове за диференцирани ставки по Данък добавена стойност за разнообразни типове артикули и сектори ", изясни той и посочи, че това е краткотрайна мярка за подкрепяне на ресторантьорския бизнес.

Вицепремиерът разяснява и мярката 60/40.По думите му тя ще работи толкоз, колкото е належащо. " На първо време до месец септември, тъй като подозираме, че икономическите компликации след пандемията занапред предстоят ", изясни Дончев.

Идеята за държавна петролна компания той разяснява: " Предложението за държавни бензиностанции е с съществена цел да бъдат обезпечени спомагателни количества в данъчни хранилища, притежавани от страната, което ще помогне пазарът на горива да стане и по-либерален, и по-конкурентоспособен. Това е изцяло в синхрон с европейската политика в областта на енергетиката "

По думите му повече данъчни хранилища ще дадат повече шансове за дребни и огромни продавачи на горива да вземат участие на пазара и той да бъде по-конкурентен: " По-конкурентен пазар значи по-ниски цени за потребителите ". Според него дали ще има държавни бензиностанции за продажба на горива на дребно, не е най-важното.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР