Няма нужда да тълкуваме думите по отношения военната помощ за

...
Няма нужда да тълкуваме думите по отношения военната помощ за
Коментари Харесай

Весела Чернева: Блокирането на военната помощ за Украйна не е в правомощията на Радев

„ Няма потребност да тълкуваме думите по връзки военната помощ за Украйна на президента, които е споделил на срещата на върха в Европейски Съюз. Имаме законодателно решение на народните представители по тематиката. “

Това разяснява за Euronews Bulgaria заместник-директорът на неправителствената организация Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).
Очевидно Румен Радев се нарежда в много скромния лагер на проруските гласове в Европейския съвет, където с изключение на него и Орбан други няма. Това носи огромни вреди на България, освен имиджови, само че и финансови.
„ България от ден на ден наподобява като страна, която не принадлежи към консенсусите в Европейския съюз, а това е значимо тогава, когато България има потребност от солидарността на останалите страни членки – било за Плана за възобновяване или участието ни в Шенген. Когато вървим непосредствено против техните полезности, това ни прави да изглеждаме като страна от различен континент и съюз. Това е доста оттатък пълномощията на българския президент по Конституция, изключително когато има решение на Народното събрание “, акцентира Чернева.

Тя уточни, че решението за замяната на съветското нуклеарно гориво с различно ще влезе в действие от 2024 година

„ Ако приказваме за обслужването нуклеарната централа до тогава, може да има дерогация, по този начин както имаше такава и за „ Лукойл “. Заплашването с нуклеарно несъгласие в Европейски Съюз е в прорез с пълномощията на президента “, означи Чернева.
България има нуклеарно гориво за идващите 2 години, а по-късно има опция. Тук въпросът е за обслужването в тези 2 години.
Според Чернева блокирането на толкоз сериозна политика като идващия пакет наказания против Русия, който би трябвало да излезе за 24 февруари, когато се навършва една година от началото на войната, ще навлече доста проблеми на България.

„ Може би екипът на президента не схваща какво е да заплашваш с несъгласие и да поискаш дерогация. Ветото се желае, когато другият път е извървян и не си постигнал триумф. Ветото е „ нуклеарна “ алтернатива “, разяснява Чернева.

Според нея целият мотив, който е издигнат от настоящия енергиен министър и администрацията на президента се базира към отхвърли България да купува съветски газ.

„ Може би това се случва, тъй като газът поевтиня и това не се оказа края на света. България съумя да се оправи със прекъсването на съветски газ. Това наподобява е неприятна вест за служебното държавно управление. Българския енергиен министър да оповестява, че Русия има желание да ни съди единствено по себе си споделя на руснаците, че имат стабилен случай. А това не е по този начин “, означи Чернева.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР