Няма ново мнозинство, това беше измъчено мнозинство на политически партии

...
Няма ново мнозинство, това беше измъчено мнозинство на политически партии
Коментари Харесай

Анастасова: БСП сме категорични - няма да разговаряме за кабинет с мандат на ГЕРБ, ДПС, Възраждане

„ Няма ново болшинство, това беше измъчено болшинство на политически партии и депутатите в тях, които разбираха, че Народното събрание би трябвало да стартира работа. “

Така зам.-председателят на Българска социалистическа партия Ирена Анастасова разяснява изборът на Вежди Рашидов за ръководител на Народното събрание в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

„ Всички политически партии, които подкрепихме господин Рашидов си дадохме ясна сметка, че без значение дали ще има излъчено държавно управление, този парламент на първо време би трябвало да стартира работа “, сподели още тя.
Анастасова изясни, че още след председателския съвет е станало ясно, че от “Продължаваме смяната “ и „ Демократична България “ няма да поддържат господин Рашидов. По думите ѝ този избор не може да прерасне в ново болшинство за кабинет, най-малко не с присъединяване на Българска социалистическа партия. „ Ние имаме съответен мандат, даден от Националния съвет. Категорични сме, че няма да беседваме за кабинет с мандата на ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане “. Ние доста години се борим против ръководството на модела на ГЕРБ и нямам доверие, че те се преродиха за 6-7 месеца и внезапно се обляха в една розова светлина “, изясни тя и добави, че от левицата ще се отзоват на диалози с мандата на “Продължаваме смяната “.

На въпрос дали има ерес сред Политическа партия и Българска социалистическа партия Анастасова отговори, че по-скоро има искри. „ Аз не знам за какво са учудени, това са наши позиции, които ние от дълго време сме застъпвали. Ние и в обединението бяхме на друго мнение за войната в Украйна, както и за гласуването с хартиени бюлетини “, разяснява социалистът за връзките сред двете партии.

„ Ние имаме съществено съображение за връщане на хартиената бюлетина “, уточни Анастасова и изясни за какво: „ По пресмятане на специалистите Българска социалистическа партия губи 100-150 хиляди гласа от обстоятелството, че нейните гласоподаватели се опасяват да гласоподават с машини “, съобщи тя и посочи, че изрично не е имало сделки във връзка с хартиените бюлетини.

„ Възможност за кабинет има, в политиката постоянно има опция, въпросът е към този момент с каква поддръжка, каква форма на този кабинет. Но с цел да стартират диалозите, Народното събрание би трябвало да стартира да работи “, разяснява зам.-председателят на левицата и продължи: „ Ако няма ръководител на Народното събрание, няма по какъв начин да се конституира цялото Народно заседание – нито могат да бъдат определени заместник-председатели, нито комисии, нито да гледаме бюджет. Каквото и да се приказва и каквито и опорки в този момент да употребяват, виновното държание по отношение на България в този миг и по отношение на положението на страната, беше избор на ръководител на Народното събрание “, безапелационна е тя.
Според Ирена Анастасова не е имало по-обединяваща кандидатура за поста, от тази на Кристиан Вигенин. „ Един диалогичен човек, който и в предходното Народно заседание сподели, че се оправя с всевъзможни обстановки. Но в последна сметка всеки има достолепие и той отдръпна кандидатурата си. Всеки би оценил качествата на Вигенин. Смятам, че не го поддържаха, тъй като част от сътрудниците не желаят да има работещ парламент “, съобщи тя и посочи, че става въпрос за “Продължаваме смяната “ и “Демократична България “. „ Явно те считат, че ще завоюват от едни последващи предварителни избори “, сподели още тя.

На финала Анастасова съобщи: „ Целият сюжет с господин Плевнелиев и господин Паси е лекомислен. Ние публично отговорихме, че няма да участваме. От писмената покана, която те са ни изпратили, ние даже не можем да разберем от чие име ни канят “, заключи социалистът.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР