Няма нищо свързано с батерии и няма руснаци – това

...
Няма нищо свързано с батерии и няма руснаци – това
Коментари Харесай

BIRD: Gemcorp е инвеститор в руска компания за батерии заедно с банкер на Абрамович и съветник на Путин

" Няма нищо обвързвано с акумулатори " и " няма руснаци " – това настояват от фонда Gemcorp и от българското държавно управление след подписването на меморандум за вложения в българската енергетика и разкритието на BIRD.BG, че създател на Gemcorp е съветският милиардер Алберт Авдолян, доближен на Кремъл. Тези изказвания обаче се разминават с действителността. Gemcorp е вложител във компанията за акумулатори OCSiAl, в която съществени акционери са съветски банкер, обвързван с олигарха Роман Абрамович и назначен от Путин консултант по предприемачество, откри инспекция на БРРД.

През юли 2021 година Атанас Бостанджиев оповестява за стратегическа инвестиция на Daikin Industries в OCSiAl – портфолио-компания на Gemcorp. Целта на инвестицията е взаимно да подкрепят световното развиване на материали за акумулатори. OCSiAl е съветска компания и това значи, че в нея е имало пари на Gemcorp най-малко допреди 8 месеца. Бостанджиев участва в отчет на американското финансово разузнаване Fincen за Gemcorp като " съветско политически обвързвано лице " поради работата му като шеф в капиталовото крило на съветската банка ВТБ. Самият той в изявление за " Капитал " призна за този факт и посочи, че ще остане в този лист най-малко до 2023 година

 Авдолян и Бостанджиев са разпознати от американското финансово разузнаване като съветски политически свързани лица Авдолян и Бостанджиев са разпознати от американското финансово разузнаване като съветски политически свързани лица Източник: BIRD
Подозренията, че появяването на Gemcorp с инвестиция от 1 милиард $ е обвързвана с проектите на държавното управление да строи цех за акумулатори с европейски пари породиха поради обтекаемата дефиниция на формалните известия и след това бяха отречени както от държавното управление, по този начин и от Gemcorp.
Но в анекса към меморандума, в точка 7 е записано, че той включва " обмисляне на планове за нискокарбонови технологии в поддръжка на осъществяването на Европейската Зелена договорка и българския План за реорганизация и резистентност ".

OCSiAl: Стартъп с държавни пари и вложения от кремълски олигарси
Компанията OCSiAl Group е учредена през 2010 година като стартъп под патронажа персонално на Анатолий Чубайс – консултант на президента на Русия Владимир Путин. Фирмата е записана в Люксембург от частни съветски вложители. Основното произвеждане се намира в Новосибирск и е обвързвано с графенова нанотехнология, която се употребява в батериите за електрически автомобили.

Първоначалната инвестиция в OCSiAL е 20 млн. $, само че ползата към компанията е огромен и тя става първият съветски " еднорог " – стартъп оценен на над 1 милиард $. Сред огромните вложители са съветската държавна компания РОСНАНО и близкият до Кремъл милиардер Александр Мамут, притежател на медии, които прокарват пропагандната линия на Москва.
Какъв е размерът на финансовото портфолио на Gemcorp не е известно. БРРД изпрати въпроси до OCSiAL и Gemcorp по отношение на техните финансови взаимоотношения, само че до публицистичното привършване на публикацията отговор не се получи.

Проверка на БРРД в Регистъра на притежателите на компании в Люксембург сподели, че все още OCSiAl S.A. има четирима декларирани крайни притежатели. Това са Игор Ким, Юрий Зелвенский, Олег Кирилов и Юрий Коропачинский.

 Към момента OCSiAl S.A. има четирима декларирани крайни притежатели Към момента OCSiAl S.A. има четирима декларирани крайни притежатели Източник: BIRD
Банкер на Абрамович и консултант на съветското държавно управление
Игор Ким е казахско-руски вложител, получил през 2018 година почетното звание " Заслужил икономист на Руската Федерация ". Кариерата му на банкер обаче стартира със кавги и обвинявания, че е основал финансова пирамида. Основният актив на Ким е съветската " Експобанк ", която през април 2014 година попадна под канадски наказания, след това анулирани. Той управлява 18,2% от капитала на OCSiAl и с изключение на съветско, има и кипърско поданство.

Руското делово издание " Ведомости " цитира изявление на юриста на Березовский по делото му против Абрамович, съгласно който парите на Абрамович от скица за отбягване на налози са се натрупали в латвийската Търговска Банка (ЛБТ), която по времето на тези транфери е благосъстоятелност на Александр Мамут, а след това става благосъстоятелност на Игор Ким.

Според изследване на Центъра за проучване на демокрацията, Ким е притежател и на втората по величина банка в Чехия с съветски капитали " Expobank CZ ". ЦИД счита, че Игор Ким е " доближен на Путин ". Руската инвазия в Украйна обаче принуди съветските акционери в " Expobank " да продадат 100% от дяловете си в банката. Проблеми с управляващите е имал и латвийският филиал на " Експобанк ", който е санкциониран през 2015 година за неспазване на регулациите за пране на пари.

Неотдавна Игор Ким е водил дело против Youtube за унищожаване на видео наличие. От правосъдния иск заведен в Арбитражния съд се схваща, че мотив за претенциите на Ким е следният текст от видеоматериала: " Покровителите на Ким са ​​сенатор Дмитрий Саблин, заместник-ръководител на организацията " Бойно приятелство " и олигархът Роман Абрамович ".

 Собствениците на OCSiAl Собствениците на OCSiAl Източник: BIRD
Друг обвързван с властта акционер в OCSiAL е Юрий Коропачинский. Той е съветски общественик и предприемач обвързван с компании в нефтената индустрия на Русия. През 2002 година той е консултант на губернатора на Красноярск, а от 2005-2006 член на съвета на шефовете на " Уралвнешторгбанк ".

През 2008 година Владимир Путин назначава Коропачинский в Съвета за конкурентоспособност и предприемачество към държавното управление на Руската федерация дружно с шефа на " Газпром " Алексей Милер и олигарха Олег Дерипаска. Коропачинский има и австралийско поданство. Той управлява 6,01%. от OCSiAl.

OCSiAL има още двама съсобственици руснаци с дялове от по 5,03%. Това са Олег Кирилов и Юрий Зелвенский. Зелвенский e и израелски жител. Той има нефтена компания и различен бизнес в региона на Томск. Кирилов е съучастник на Коропачинский в няколко съветски компании и живее в Австралия.

БРРД разкри още на 28.03.2022 година, че Gemcorp Holdings Limited (GHL) не е английска, а офшорка от остров Джърси. От Gemcorp по този начин и не показаха доказателства за прекачване на собствеността и освобождение от съветските капитали, за които информирахме по-рано. След тези разкрития, които провокираха интензивни медийни и държавни мнения, министър председателят Кирил Петков разгласи, че с инспекцията на Gemcorp ще се занимаe ДАНС, като тя ще обхване последните пет години.

 Сертификатът за регистрацията на Gemcorp в офшорната зона Джърси Сертификатът за регистрацията на Gemcorp в офшорната зона Джърси Източник: BIRD
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР