Те изглеждат като средностатистическия мил и дружелюбен съсед. Някои са

...
Те изглеждат като средностатистическия мил и дружелюбен съсед. Някои са
Коментари Харесай

Руските "нелегали" заплашват сигурността на свободния свят

Те наподобяват като средностатистическия благ и отзивчив комшия. Някои са фамилии с деца, други са студенти, трети са учени. В Русия са считани за елита на шпионажа, а президентът Владимир Путин ги назовава " деца знамение ". Това са така наречен " нелегали " ( " незаконни ", бел. ред.).
 
Става дума за хора от съветските секрети служби, които под подправена идентичност с години или даже с десетилетия живеят в чужбина със задачата да обезпечават информация или да извършват поръчки, споделя немската социална медия АРД.
 
 Руското посолство в Берлин Руското посолство в Берлин Източник: Посолство на РФ в Берлин
За разлика от шпионите, които публично работят в посолствата и консулствата, така наречен " незаконни " не се употребяват от дипломатическа отбрана. И в случай че бъдат разкрити, ги заплашват продължителни присъди. Както споделя пред АРД ръководителят на Федералната работа за отбрана на Конституцията (контраразузнаването) Томас Халденванг, по всяка възможност и в Германия има доста такива хора.
 
Шпионите на Русия са на всички места
След края на Студената война в Германия единствено един път са били разкривани съветски " незаконни ", напомня АРД. През октомври 2011 година фамилна двойка с подправените имена Хайдрун и Андреас Аншлаг е задържана, наказана на затвор и след това депортирана в Русия. Двамата се представяли за израснали в Южна Америка австрийци и в продължение на десетилетия шпионирали в Германия. Може би най-важният източник на двамата шпиони е нидерландски посланик, който дълги години им е предоставял секретни документи на НАТО.
 
От началото на съветската инвазия в Украйна насам бяха разкрити няколко съветски " незаконни " в Нидерландия, Гърция, Норвегия и Словения, осведоми АРД. Сред тях е един руснак, представял се за бразилец, който е следвал в Ирландия и в Съединени американски щати, преди да стартира стаж в Нидерландия в Международния углавен съд.
В Норвегия пък е арестуван откривател в университет, който се занимавал с геополитическото значение на Арктика. И той твърдял, че е бразилец.
 
 Руски нелегали Руски нелегали Източник: Zonanews
В словенската столица Любляна през декември 2022 е арестувано семейство с деца - хора, за които се счита, че са шпиони, осигурявали финансирането на други " незаконни " в Европа. Следователите намерили при обиска огромни суми пари в брой.
 
По данни на немското контраразузнаване Русия реализира дейна шпионска активност в Западна Европа. " Смятаме, че Русия прибягва към всички вероятни принадлежности за шпионаж, в това число ликвидиране на съперници ", споделя пред АРД шефът на службата Томас Халденванг.
 
 Томас Халденванг Томас Халденванг Източник: iStock
От месеци европейските разследващи служби предизвестяват интензивно за вероятни саботажи и палежи, зад които биха могли да се крият съветски шпиони. В Полша към този момент бяха осъществени арести, а в Бавария по съмнение за шпионаж бяха арестувани двама мъже, които също така са упрекнати, че са желали посредством саботажи да попречат на военната поддръжка за Украйна.
 
Според шефа на немското контраразузнаване Федералната република е във фокуса на вниманието на съветските служби. Интерес съставляват най-много информации от отбранителната политика, въоръжаването, поддръжката за Украйна и глобите против Русия. " Противопоставяме се пламенно ", акцентира в тази връзка Халденванг.
 
В службите за сигурност считат, че сега " незаконните " са по-важни за Русия от когато и да било. Тъй като след съветското нахлуване против Украйна стотици чиновници на съветските посолства бяха екстрадирани от Европа, броят на хората, които биха могли да шпионират за Русия под дипломатическа отбрана, спадна доста, напомня АРД. Поради това, както гласи прогнозата на службите за сигурност, Русия ще залага от ден на ден на така наречен " незаконни ", които по този начин и по този начин от дълго време обитават под прикритие в Европа.
 
 100 години съветско незаконно разузнаване 100 години съветско незаконно разузнаване Източник: СВР
Програмата с " незаконните " е задействана директно след основаването на Съветския съюз през 1922 година. Още тогава Комитет за Държавна сигурност (на СССР) разпраща шпиони с подправени биографии по целия свят, с цел да събират информация и да наблюдават дисидентите и опозиционерите.
 
 Служба за външно разузнаване на Русия (СВР) Служба за външно разузнаване на Русия (СВР) Източник: СВР
 
След края на Студената война този тип шпионаж продължава, като нови и нови " незаконни " се изпращат и по линия на съветското военно разузнаване ГРУ.
 
 Главно разследващо ръководство (ГРУ) Главно разследващо ръководство (ГРУ) Източник: Yandex
Европейските служби за сигурност допускат, че в Русия има и подпрограма за изпращането на " незаконни ", която планува по-кратко образование и по-повърхностно фалшифицирани биографии. В тези случаи изпращането на тези хора в чужбина става по-бързо, изяснява АРД.
 
Русия залага и до през днешния ден на късите талази
По данни на проверяващия екип на АРД при така наречен " незаконни " Русия и до през днешния ден продължава да залага на един типичен инструмент, който наподобява като светиня от Студената война: късите талази. Именно по този метод се предават поръчките на шпионите. И защото кардинално всеки би могъл да чуе тези известия, по предписание остава неразбираемо към кого тъкмо са отправени. Посланията са кодирани и могат да бъдат прочетени единствено посредством съответния код.
 
 Шпионски антени на покрива на съветско посолство Шпионски антени на покрива на съветско посолство Източник: Центр Досье
Твърди се, че от началото на войната против Украйна интензивността на приписваните на Русия предаватели се е нараснала. А това значи, че към този момент внедрените шпиони евентуално получават повече нови поръчки. Или пък че броят на така наречен " незаконни " е повишен още повече.
 
Източник: DW
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР