Няма никакъв спор, че “Пърсъвиърънс е много по-амбициозен от своя

...
Няма никакъв спор, че “Пърсъвиърънс е много по-амбициозен от своя
Коментари Харесай

НАСА се подготвя да изстреля най-амбициозната си мисия до Марс през това лято

Няма никакъв спор, че “Пърсъвиърънс ” е доста по-амбициозен от своя другар “Кюриосити ”, който пъпли по марсианската повърхнина от 2012 година до ден сегашен. Новият марсоход на НАСА е оборудван с общо 23 камери, измежду които изпъква Mastcam-Z. Тази камера ще снима панорамни изображения и притежава функционалност zoom за доближаване на обекти. Друга камера на име SuperCam е екипирана с два лазера и четири спектрометъра, с помощта на които, като се изключи че ще може да снима фотоси, ще дефинира от разстояние какъв е химичният състав на скалите и марсианската почва. Т.е. тя наподобява на камерата ChemCam на настоящия марсоход “Кюриосити ”, само че е по-мощна. 

Ето кои са останалите принадлежности: 

– рентгенов флуоресцентен спектрометър, който ще учи финия състав на почвата и скалите.

– този радар ще изследва характерностите на  марсианската кора до дълбочина 10 метра, като ще мери плътността на материята, структурните пластове, ще открива съществуването на заровени скали и астероиди и ще е в положение да открива дали под почвата има лед или солена вода в течно агрегатно положение. Приборът е издигнат от норвежки експерти.

– това е метеорологичната станция на “Марс 2020 ”, която ще мери температурите на Марс, скоростта и посоката на ветровете, влажността, радиацията и праховата конюнктура. Станцията е издигната от Испанския астробиологичен център.

– в границите на този любопитен опит ще бъде получен О2 от наличния в марсианската атмосфера въглероден диоксид. Ако опитът бъде сполучлив, технологията ще може да се употребява по-нататък за генериране на О2 за поддържането на живота на заселниците на Марс или за зареждането на ракетите, които ще пътуват от Марс към Земята.

– този Раманов спектрометър ще учи състава на минералите на Марс и ще търси органични субстанции.

 представлява дребен хеликоптер, тежащ 1.8 кг, който има единствено камери, само че не и научни принадлежности. Дронът ще показва способността си да лети в тънката марсианска атмосфера и да сортира пътя на “Пърсъвиърънс ”. 

Хеликоптерът, който ще бъде доставен от “Пърсъвиърънс ” на повърхността на Марс. Credit: NASA/JPL-Caltech

Изстрелването на задачата “Марс 2020 ” ще се реализира чрез американската ракета “Атлас 5 ” на Юнайтед Лонч Алайънс. В случай че полетът бъде отсрочен и не се организира на 20-ти юли, НАСА има отсрочка до 11-ти август. Ако стартовият прозорец бъде пропуснат, идната опция за изстрелване ще е чак след две години.

Но без значение дали “Пърсъвиърънс ” ще излети на 20-ти юли или в който и да е от дните до 11-ти август, траекторията на полета е такава, че кацането наложително ще е на 18-ти февруари 2021-ва година. Технологията на втурване е от вида “Небесен кран ”, която е одобрена и тествана по време на кацането на “Кюриосити ” през 2012 година. За първичните стадии от навлизането в атмосферата ще се разчита на топлинен щит, след което ще се разгърне парашут. В последната фаза “небесният кран ” ще се отдели от задния щит с парашута и ще възпламени ретроракетите си за окончателното закъснение на скоростта. Спускането на “Пърсъвиърънс ” върху марсианската повърхнина ще стане чрез въжета, след което те ще бъдат срязани, а “небесният кран ” ще отлети бързо, с цел да падне на безвредно разстояние от марсохода. 

Преди десетина години тази технология изглеждаше прекомерно рискована и мнозина си споделяха, че в никакъв случай няма да проработи. Но нямаше никакви проблеми с кацането на “Кюриосити ”. НАСА няма провалено кацане на Марс от 1999 година, когато беше изгубена задачата “Марс Полър Лендър ”. Последното сполучливо кацане на роботизирана експедиция на Съединени американски щати на Марс бе в края на 2018-та година. 

Разбира се, Червената планета е подла и триумфът в никакъв случай не е обезпечен. Предполагам, че всички ще са си отдъхнали на 19-ти февруари, когато кацането ще е вече в историята и всичко ще е завършило по един или различен метод. 

За повече информация: НАСА

Подкрепете положителните вести! Можете да подпомогнете Светослав Александров и КОСМОС БГ в Patreon, или да извършите подаяние чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР