Няма необходимост от специални разузнавателни средства за предотвартяване на престъпления

...
Няма необходимост от специални разузнавателни средства за предотвартяване на престъпления
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Няма необходимост от СРС-та за предотвартяване на престъпления срещу интелектуалната собственост

Няма нужда от специфични разследващи средства за предотвартяване на закононарушения против интелектуалната благосъстоятелност . Това изясни пред БНР Божидар Божанов, депутат от ПП-ДБ, някогашен министър на електронното ръководство и вносител на Закона за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права.

„ В Закона за изменение на Наказателния кодекс има 7 разнообразни плана и един е обвързван с авторското право. Аз съм подготвил предложение за отпадане на точката за потреблението на специфични разследващи средства. Тази мярка е несъразмерна . “

Д-р Анна Лазарова, която е учител по Право на интелектуалната благосъстоятелност в СУ, лекар по Медийна политика и право на Европейски Съюз, юрист и представител на Българското патентно ведомство и Службата на Европейски Съюз по интелектуалната благосъстоятелност, изясни в предаването „ Хоризонт до обед “, че в Министерски съвет е постъпил законопроект, в който се предлага криминализиране  на основаването и поддържането на осведомителни мрежи и услуги на осведомителното общество.

„ Това е всичко в интернет, в това число обществени мрежи и конгреси. Прави се за попречване на закононарушения против интелектуалната благосъстоятелност и цели таргетиране на онлайн пиратство, само че се удря всичко . Текстът е прекомерно общ и неразбираем “.

 copyright_1.jpg

Божанов уточни, че към момента не е  направено детайлно разискване на авторското право в Народно събрание.

„ Но аз бързах да го внеса, с цел да не изпуснем влака. Комисията по просвета и медии към момента не е стигнала до този закон “

Той изясни, че се предлага създателите на научна литература да не бъдат ограничавани от издателите в разпространяването на своя труд, изключително когато той е финансиран с обществени средства.

„ Сега приходите, които се получават от разпространяването на научна литература, са много обилни, само че създателите, рецензентите и финансиращите институции не получават каквото и да било. По-големият проблем е, че знанието не доближава до задоволително хора. Предлагаме всяко ограничение на правото на създателя на научна литература да я популяризира след издание, и даже преди издание, да не може да бъде ограничавано от издателя. Авторите могат да употребяват авансово издание и след издание да остават отворени гратис хранилищата. Оставаме отворено безплатното разпространяване на познанието “.

Божанов означи, че създателят има правото, в случай че реши да почете настояването на журнала и да не разгласява своя труд.

„ Но насърчаването на това авансово издание стартира да се трансформира в наклонност. Други страни също вкарват сходно право “.

Бившият министър счита, че запазването на министерството и изборът на Александър Йоловски да го оглави са положителни сигнали.

„ Той беше мой заместител, когато бях министър и имам отлични усещания от неговата работа. Сред целите, които сме заложили в законодателната стратегия, е ускоряването на електронната идентификация “

Библиотеки, музеи, галерии, научни и просветителни институции, както и архиви са институционални ползватели на креативно наличие , добави тематиката доктор Лазарова.

Реформата, която тече сега на национално равнище и директивите, които закъсняваме да транспонираме, съдържат механизми в интерес на институционалните ползватели. Към сегашния миг обаче механизмите, които касаят просветителните институции, по-скоро лимитират правата им, вместо да ги разширят, каквато е задачата на директивата . Това е нещо, което би трябвало да подобрим в проектозакона.

Тези наставления имат доста огромен обсег.  Те станаха известни с реорганизирането на отговорността на онлайн медиаторите. Но има и механизми, засягащи просветителните институции и библиотеките. Предложението, с което разполагаме от Министерски съвет, не се възползва от опциите на директивата. Може доста да се подобрят тези механизми и да се разширят опциите, които  имат институционалните ползватели. Библиотеките на равнище Европейски Съюз имат доста благоприятни условия за цифровизация, за по-атрактивно показване на културното завещание, за образуване на просветителни действия. Нашият закон изостава в това ".

 Библиотека към Читалище


Българската библиотечно-информационна асоциация излезе с отворено писмо до Народно събрание с искане да е деен участник в промяната, която визира авторското право, изясни ръководителят й Анета Дончева.

" Библиотеките ползват законите за авторското право и се грижат за интелектуалната благосъстоятелност на създателите, без обаче да се компрометира достъпа на жителите до информация. Настояваме библиотеките да бъдат приети като организации с социална функционалност.  

Дискусията за авторските права и библиотеките е почнала от дълго време. Библиотеките признават правото на създателите да получават избрани хонорари и да се възползват от своя труд. В същото време те са призвани да обезпечават публичен достъп до информация. 

Другият проблем, който се дискутира в нашите среди, е обвързван с разнообразието в законодателството и по какъв начин биха могли да се хармонизират нещата. 

Третият проблем е обвързван със заплащането. Библиотеките не са най-финансираните институции в страната. Трябва да се откри съразмерен метод за съчетаване на всички ползи и страната да поеме задължения, които са свързани със възнаграждение на труда на създателите и с положителното положение на библиотеките .

Д-р Лазарова уточни, че законът позволява избрани типове потребление без единодушието на правоносителя. 

" Определени субекти, било библиотеки, било просветителни институции, било медиите, както и самите жители, имат известни права, които законът им дава, с цел да се възползват от свободата и достъпа до информация ".

Тя обаче означи, че заинтригуваните лица са много повече от просто две страни. 

" Проблемите, когато приказваме за авторско-правна уредба,  далеч не се изчерпват с пиратството. Самите създатели имат проблем с продуценти и издатели. Това също е обект на промяната сега . Преотстъпването на авторските права е извънредно огромен проблем при научната литература ".

Цялото изявление на Ирина Недева с Анета Дончева,  д-р Анна Лазарова и Божидар Божанов може да чуете в звуковия файл.

По обявата работи: Мария Сивкова - Илиева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР