Няма кухненски шкаф, който да не притежава пакет недоядени бисквити,

...
Няма кухненски шкаф, който да не притежава пакет недоядени бисквити,
Коментари Харесай

Какво да правим с гранясалите продукти

Няма кухненски долап, който да не има пакет недоядени бисквити, остарели ядки или останки от бутилка с растително масло. Ако е по този начин можете да бъдете сигурни, че сте леговище на рискови гранясали храни.

Какво да вършим с гранясалите артикули? Отговорът е единствено един – да ги изхвърлим. Това което се случва когато мазнините се окислят, отдавна е предизвикателство за домашните готвачи, само че здравословните проблеми които можем да си навлечем при използването им надалеч не са несериозни.

И по този начин, какво не е наред с яденето на гранясала храна?

Има минимум две аргументи, заради които не би трябвало да я консумираме. Едната е, че те губят витамините си, а другата е, че те също могат да развият евентуално токсични субстанции, които се свързват със стареенето, неврологичните болести, сърдечните болести и рака.

" Те са канцерогенни, про-възпалителни и мощно токсични ", настояват експертите. Но те също са необятно публикувани в хранителната верига. Това е по този начин тъй като през последните 10 години смениха транс-мазнините с полиненаситените такива в множеството артикули. Транс-мазнините са доста постоянни и по-малко податливи към гранясване, което значи, че ние сме се отправили към гранясалото. Същото е правилно и за високо рафинираните бели брашна.

Но когато тези брашна и мазнини са сменени с пълнозърнести брашна и зърна и полиненаситени мастни киселини, като да вземем за пример царевично олио и соя, стабилността им по отношение на устойчивост се срина. Поради този факт огромна част от производителите, трябваше да трансформират периода на валидност върху храните и да стартират да прибавят повече изкуствени консерванти към продуктите си.

Всъщност, до момента в който хората следват рекомендациите да се заменят наситените и транс мазнините с полиненаситени (растителни) и мононенаситени (зехтин, рапично и фъстъчено масло) мазнини, те не осъзнават, че тези здравословни мазнини не траят толкоз дълго.

Оказва се, че без да се оспорват здравословните им изгоди, хората би трябвало да бъдат деликатни по отношение на използването на полиненаситени мастни киселини, като да съхраняват продуктите, които ги съдържат на хладно и мрачно място или просто да си копуват по-малки разфасовки от тях, с цел да могат да ги изразходват по-бързо.

Въздухът, светлината и топлота водят до скоростно окисляване и за това нормално е неприятна концепция, да вземем за пример да си купите растително масло в транспарантна бутилка и да я поставите на тезгяха в топлата кухня в продължение на няколко месеца.

Екзотичните масла (макадамия, орехи, сусам, риба, ленено семе, и др.), ядките и пълнозърнестите брашна също са измежду главните претенденти за бързо гранясване и всички те би трябвало да се съхраняват в ледник или фризер.

Ако въпреки всичко в кухнята ви се намира смрадлив артикул, то най-хубавото което можете да извършите е да го изхвърлите, тъй като той в действителност може да се окаже нездравословен за вашето здраве.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР