Няма констатирани нарушения след проверките на адресни регистрации в общините

...
Няма констатирани нарушения след проверките на адресни регистрации в общините
Коментари Харесай

След проверките на адресни регистрации: В общините в Шуменско няма нарушения

Няма установени нарушавания след инспекциите на адресни регистрации в общините на територията на област Шумен. Това оповестиха от пресцентъра на регионалната администрация. За резултатите от инспекциите регионалният шеф проф. Добромир Добрев уведоми през днешния ден министър-председателя акад. Николай Денков, по чието предписание бяха осъществени, след отчет на министъра на районното развиване и благоустройството, за повишен брой адресни регистрации в редица обитаеми места.  

От регионалната администрация означават, че инспекциите са осъществени от междуведомствени комисии, включващи в състава си представители на регионалната и съответната общинска администрация, представители на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи и Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО) - Шумен. Проверени са общо 2193 адреса в обитаеми места във всички общини от региона по график, в интервала от 23 до 30 октомври. 

Протоколите с констатациите на комисиите са предоставени на регионалния шеф и на съответния кмет на община. При разбора е открито, че са спазени условията на Закона за гражданската регистрация. Констатациите са идентични във всяка община, като по-важните от тях са, че натрупването на регистрации по сегашен адрес е разследване от законовото право на лицата с подадени заявки за приемане на обществени помощи: записване на деца в избрани детски градини и училища; неуредени административни адреси и липса на идентификатори по кадастралните карти и регистри; закупуване на парцели в близки до общинските центрове обитаеми места (тип вила); многолюдни семейства от малцинствата, които населяват къщи без документи за благосъстоятелност, не заплащат локални налози и такси, само че следва да са адресно регистрирани, заради описаните аргументи и най-много за гарантиране правата на другите етноси; регистрации на непознати жители по сегашен адрес от Турция, Украйна, Молдова и други.

В хода на инспекцията в част от общините е открито, че в случаите с осъществени огромен брой адресни регистрации по непрекъснат и сегашен адрес се касае за лица с двойно поданство, които все още не живеят в страната. Предвид това, членовете на комисията следва да срещнат кмета на съответната община с направените констатации, който по лична самодейност да образува нова инспекция по Закона за гражданската регистрация за изясняване на събитията, прецизират от пресцентъра на регионалната администрация. 

Оттам допълват, че по отношение на подаден в администрацията сигнал през юни 2023 година, комисия извърши инспекция и в село Ружица, община Никола Козлево, след която и кметът на общината издаде заповед, с която са заличени шест адресни регистрации. 

Централната изборна комисия разпореди на 25 октомври на ГРАО и териториалните ѝ звена да извършат инспекция за гласоподаване в нарушаване на разпоредбите на Изборния кодекс. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР