Няма как да се изтегли ветото, категорични са от ИТН

...
Няма как да се изтегли ветото, категорични са от ИТН
Коментари Харесай

Президентът отряза К. Петков за КСНС

Няма по какъв начин да се изтегли ветото, безапелационни са от Има Такъв Народ и от Българска социалистическа партия
Премиерът поел задължения към Съединени американски щати за Македония, пробва се да трансферира виновността за неизпълнението им на партиите

Президентът Румен Радев попари мераците на Кирил Петков за привикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Вместо предстояща дата за насрочване на съвещание, през днешния ден министър председателят получи препоръки от президента. “Колкото по-тясно ръководещите се придържат към формалната българска позиция, изразена в признатите от Народното събрание документи, на последния Консултативен съвет, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ, колкото по-отговорно се държим като член на Европейски Съюз и се придържаме правилата на Съюза, толкоз по-лесно ще ни бъде в политиката и решенията по отношение на РСМ”, акцентира Радев.

Попитан от кореспонденти ще свика ли КСНС, президентът отговори по следния метод:

“КСНС е орган за подкрепяне на разговора и за търсене на общо решение в името на значими национални цели. По отношение на РСМ необятен народен консенсус освен, че има, той е мощно изразен. Управляващите би трябвало да са наясно с това. Има ли напредък от страна на РСМ по осъществяване на нашия контракт, има ли смяна в позициите на нашите европейски сътрудници и европейски институции - по тези въпроси би трябвало да чуя министър-председателя.”

“Нито интеграцията на Република Северна Македония, нито въздушният суверенитет на България могат да бъдат обект на сделки. За човешки права няма пазарлък”, сподели още Радев.

“Труд” потърси за коментар по тематиката почетния ръководител на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, който изясни изненадващото гледище на Кирил Петков за привикване на следващо съвещание на КСНС за Северна Македония (предишното бе на 10. януари 2022 г.) с обещания на Петков към Вашингтон. “Кирил Петков е поел задължения пред Съединени американски щати и в този момент, когато е ясно, че няма да може да ги извърши се пробва да се измъкне, като трансферира виновността върху парламентарните партии. Сигурно е, че в случай че се свика ново съвещание на КСНС по тематиката Северна Македония, и Има Такъв Народ, и Българска социалистическа партия, и “Възраждане” ще поддържат казаното в рамковата позиция от 2019 г.”, акцентира Каракачанов.

Дипломати описаха, че още от първите дни на премиерския си мандат Кирил Петков прави опит да води персонална външна политика дружно със съветничката си Весела Чернева. Преди две седмици от “Дондуков”1 спуснали на външно проектодокумент с оферти за компромис с РСМ. След получен отвод последвал опит за уволняване на двама шефове на дирекции и на двама чиновници на външно. Теодора Генчовска обаче била срещу.

Петков пробвал и с обещания за облаги към българи от Северна Македония да реализира доказателства за прогрес в връзките. Настоявал съседите ни да смъкват обидните надписи, определящи българите като окупатори и фашисти, както и да бъде изтеглен учебникът по история за пети клас. Водени били и диалози за компромис посредством двустранни протоколи, които да обвързват със периоди поети от РСМ задължения, които също няма по какъв начин да станат факт поради съпротивата на две от партиите в обединението - Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. Лидерите на двете обединения са безапелационни, че ще излязат от властта, в случай че се направи опит за “изтегляне напред на ветото” по думите на Кирил Петков.

С Ковачевски не бе оповестена тематика на срещата
Премиерът желал да регистрира напредъка на разговора
Абсурдно пояснение на настояването си за съвещание на КСНС даде от Рим министър председателят Кирил Петков.

“Свикването на КСНС е належащо, с цел да бъде регистриран напредъкът по разговора сред България и РСМ през последните шест месеца, както и да се разиска всичко случило се през този интервал, което има отношение по темата”, разгласи Петков. Той акцентира, че Народното събрание е най-важната институция в този проблем, само че съгласно него нямало по-добър формат от КСНС. “Така че да седнем към една маса и да обсъдим стъпките, които да създадем дружно напред”, настоя Петков. Той посочи, че е необходим необятен консенсус по тематиката, включващ освен ръководещите партии, само че и опозицията.

Според премиера, за отпадане на българското несъгласие може да се приказва, единствено откакто Министерството на външните работи показа резултатите по разговора с нашата съседка, регистрирания напредък и вероятните стъпки бъдат прегледани в Народното събрание.

“Срещата ни е да обсъдим хода на договарянията сред министерствата на външните работи”, сподели министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски преди началото на диалога с българския си сътрудник.

Срещата сред двамата министър председатели беше оповестена авансово в програмата на Ковачевски, без да бъде конкретизирана тематиката на диалозите сред двамата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР