Няма как да не ви е коледно, когато усетите аромата

...
Няма как да не ви е коледно, когато усетите аромата
Коментари Харесай

Хърватски коледни сладки с орехов пълнеж

Няма по какъв начин да не ви е коледно, когато усетите аромата на тези празнични сладки

Необходими Продукти

За тестото


● прясно мляко - 70 мл
● захар - 3 с.л. равни
● суха квас - 1 ч.л.
● ванилия - ½ ч.л.
● масло - 70 г /на стайна температура/
● яйца - 1 бр.
● брашно - 250 г

За пълнежа са нужни


● белтъци - 2 бр.
● захар - 7 с.л. равни
● лимонен сок - 1 с.л.
● ванилия - ½ ч.л.
● орехи - 130 г /смлени/ или лешници
● пудра захар - за овалване

Начин на подготвяне

Приготвих тези вкусни хърватски коледни сладки с заряд или орехови розички. Лесни са и за изработка и ви предлагам да си ги приготвите.

В купа изсипете млякото захарта, маята и ги разбъркайте. Добавете в купата и леко разбърканото яйце, ванилията и мекото масло. Разбъркайте добре с бъркалка и последователно прибавете половината от пресятото брашно.

Прехвърлете тестото на плота и започнете да месите с останалото брашно до момента в който получите меко и нелепнещо тесто. Сложете го в чиста купа, която покривате с фолио за свежо предпазване и забрадка, оставете за 40 минути да си почине на топло. Не се цели втасване.

През това време пригответе пълнежа. В купа смесвате двата белтъка и захарта и с телена бъркалка ги разбъркайте леко, едвам побелеят, без да стават на гъста примес. Добавете ванилията и лимоновия сок и още веднъж разбъркайте, след което последователно прибавете смлените орехи или лешници. Получава се гъста примес.

Фурната се загрява на 170 градуса. Голямата тава на фурната покриваме с хартия за печене. От тестото вземаме дребни парченца, които оформяме като топчета с величина на приблизително огромен орех. С пръсти и длани притискаме тестото върху плота и до диаметър 8 см.

В центъра му слагаме непълна лъжичка от сместа и деликатно повдигаме краищата, затваряйки сладката. Всъщност трябваше да се получат розички, само че аз ги затворих повече, в сравнение с трябваше.

Оформените сладки подреждаме в тавата на разстояние към 5 см една от друга и ги печем в загрятата фурна за към 20 минути или до прелестен тен

Още топли ги овалваме в пудра захар. Съхраняваме ги, покрити с фолио за свежо предпазване.

От това количество се получават 23 приблизително огромни коледни сладки с диаметър в изпечен тип към 4-5 см.

Да ви е сладко! Станаха доста много вкусни!

Рецептата е от блога на Мария Иванова „ My Cooking Creations “.

Съвет: Можете да добавите сушени плодове като кайсии смокини и други Можете да сложите и на върха на чаена лъжичка от обичаното черешово или друго сладко. Аз направих два разновидността - единствено орехи и орехи със сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР