Няма как да казваш, че са високи възнагражденията на българските

...
Няма как да казваш, че са високи възнагражденията на българските
Коментари Харесай

Д-р Иван Маджаров, БЛС: Трудно се задържат специалисти, като отделяме най-малко в Европа за здраве

„ Няма по какъв начин да казваш, че са високи възнагражденията на българските лекари и сестри, изключително сестри, които желаят да работят в България. Когато сме най-бедната страна и отделяме минимум от Европа за здраве, е мъчно да задържим експертите си. “

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria доктор Иван Маджаров, ръководител на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, във връзка настояването на съюза за увеличение на здравната вноска.

 

 
Чрез покриване на капитационната такса се твърди, че няма потребност от пари, а в това време се твърди и, че системата е пробита и изтича. Няма какво да се понижава повече от това, ние плащаме най-малко в Европа.
„ В момента пациентите доплащат за лекарства, както за проучвания и прегледи, тъй като системата не може да си разреши да заплаща на 100% тези неща. Защото вноската е 6%. Ако стане 12% ще се понижи основанието да се заплаща “, изясни доктор маджаров.

„ Гаранция няма, че ще спрем да доплащаме, такава няма по света, но единствено опазването на здравето е вкарано в система, в която веднъж годишно можем да договаряме някакви цени. Всичко друго си покачва инфлацията. 99% от българското опазване на здравето работи с приходи от здравната каса “, сподели още той.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР