Няма желаещи, които да участват в секциите за гласуване на

...
Няма желаещи, които да участват в секциите за гласуване на
Коментари Харесай

Очаквано: Няма хора за мобилните секции за гласуване


Няма искащи, които да вземат участие в секциите за гласоподаване на хора под карантина или в изолираност. Това призна представителят на ЦИК Димитър Димитров пред БиТиВи. Ситуацията е предстояща. Тепърва ще се пресмята дефицитът, само че е допустимо тук-там да няма мобилни секции заради липса на членове на СИК, стана ясно от думите на Димитров.

Създаването на мобилни секции в последния миг – до 1 април, притестнява освен изборната администрация, само че и локалната власт. В София има максимален брой карантинирани и броят се усилва внезапно с всеки минал ден. Изобщо не е ясно дали всички искащи да гласоподават под карантина, ще могат да го създадат.

Димитър Димитров изброи и други компликации, с които ще се сблъска изборната администрация при отчитането на резултатите от вота. Около час и половина ще лишава попълването на безупречен избирателен протокол. Проблемът ще пристигна от отчитането на преференциите, по думите му. Димитров уточни, че ще се направи всичко допустимо, с цел да се основат условия членовете на СИК и „ Информационно обслужване “ да обработят изборните данни в границите на 48 часа.

Изборната комисия на уеб страницата си ще разгласява образцов протокол, с цел да се упражняват членовете на изборните комисии, сподели още Димитър Димитров. И изясни, че " Информационно обслужване " ще би трябвало да обработи над 10 милиона цифри. Това значи и малко повече неточности, предизвести говорителятна ЦИК.

Припомняме, че протоколите за идните избори станаха проблем сред ЦИК и " Информационно обслужване ", защото са извънредно комплицирани и огромни - 20 страници. Освен да се нанесе броят на хартиените бюлетини, би трябвало да се запишат и машинните гласове, а двете най-после да се сборуват. Това усилва шанса за неточности, алармираха с писмо до ЦИК от " Информационно обслужване " и предложиха комисиите да не събират цифри, а да оставят това да го вършат компютрите.

Стана ясно въпреки всичко, че има процедура, при която грешките могат да бъдат поправени.

Димитров напомни, че постоянно технологията на отчитане на машинното гласоподаване е минавала през разказване на резултатите в книжен протокол. Машините не създават протоколи, те създават една огромна разпечатка и числата от нея би трябвало да се пренесат в протокола, разясни той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР