Няма изменение в радиационната обстановка след пожара в украинската АЕЦ.

...
Няма изменение в радиационната обстановка след пожара в украинската АЕЦ.
Коментари Харесай

След пожара в украинската АЕЦ: Няма радиация, увериха от АЯР

Няма изменение в радиационната конюнктура след пожара в украинската АЕЦ. Няма наранени здания на реакторите. Системите за сигурност работят. Първи блок е спрян за планов ремонт още преди началото на мвоенните дейности. Втори и трети са спрени поради пожара и се охлаждат. Четвърти блок работи с намалена мощ. Пети и шести блок не работят. Информацията е от държавната ревизия за нуклеарно контролиране на Украйна. Това оповестиха от Агенцията за нуклеарно контролиране у нас.

Съобщението на украинския регулатор е, че централата е под контрола на съветските сили, само че се съблюдават разпоредбите за сигурност. Няма заплаха за радиоактивно замъркяване. Радиационната конюнктура в България също е естествена. Но всички изпитваме терзание за това, което се случва. Групата на западноевропейските нуклеарни регулатори, в които взе участие и България, реагира още в неделя с декларация, че украинският регулаторен орган би трябвало да извършва своите отговорности. Реакторите не би трябвало да работят напрегнат и военните дейности би трябвало да спрат, припомниха апела на Мариано Гроси, началник на МААЕ, от АЯР. 

В момента няма съображение за безпокойствие измежду нашите жители. Към сегашния миг не е належащо никой да взема йод, споделиха още от АЯР. Ако това се наложи, всички ще бъдат известени посредством Българска национална телевизия и БНР.

Който желае спомагателна информация, може да я откри на уеб страницата на АЯР. Оттам увериха, че ще създадат по този начин, че още в 8 часа да има настоящи известия.

През нощта е имало известие от дежурния инженер на запорожката АЕЦ, че е наранена постройка, която е подготвителен център. След това е имало известия, че няма наранени реактори. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР