Няма изискване за от членовете на СИК, включително и на

...
Няма изискване за от членовете на СИК, включително и на
Коментари Харесай

Няма да се иска зелен сертификат от членовете на СИК

" Няма условие за от членовете на СИК, в това число и на преносимите комисии. ЦИК държи това да бъде известно на всички. Призоваваме здравния министър, в случай че планува въвеждане на някакви спомагателни ограничения, те да бъдат разисквани авансово с членовете на ЦИК ". Това сподели пред БНР Росица Матева, представител на ЦИК.

Тя акцентира, че са одобрени предписанията на министъра на опазването на здравето и на основния държавен здравен контрольор и ЦИК към този момент е взела решение по какъв начин ще бъдат прилагани тези инструкции в изборния развой: " Ще би трябвало да се проветряват пространствата, да се дезинфекцират членовете на СИК и гласоподавателите. Дали сме рекомендации до всички кметове на общини да бъдат обезпечени ръкавици за гласоподавателите.
 Върховен административен съд анулира броенето на разписките от машинното гласоподаване Върховен административен съд анулира броенето на разписките от машинното гласоподаване
Върховният административен съд анулира решението на Централната изборна комисия в частта, в която е планувано след броенето на кон...

Във връзка с решението на Върховен административен съд да анулира броенето на всичките по този начин наречени контролни разписки от машинното гласоподаване, Матева уточни, че ЦИК към момента няма общо мнение по въпроса: " Решението на съда анулира процедурата от методическите инструкции на ЦИК, ясно е казано, че ЦИК би трябвало да опише разпоредбите и размера на контролното броене. Това следва да се разиска, може би на следващия ден, на съвещание на Комисията ".

Росица Матева акцентира, че софтуерът за изборите на 14 ноември се модифицира от експерти на " Сиела Норма ", а експерти на ЦИК не работят с него: " В момента се удостоверява в Държавна организация " Електронно ръководство " и Института по метрология и стандартизация. Надяваме се това да завърши още през днешния ден, т.е. да имаме решение, че софтуерът е заверен дружно с машините и да стартира инсталирането му в устройствата - първо на машините, които ще заминат за гласоподаване в чужбина ". Т.нар. втори тур е предизвикателство, само че ЦИК би трябвало да се оправи, в случай че има подобен, съобщи Матева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР