Няма друг начин за проверка на машинното гласуване, освен ръчното

...
Няма друг начин за проверка на машинното гласуване, освен ръчното
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов пред ПИК: И с машинното гласуване могат да се купуват гласове! Ръчното броене на разписките е единственият начин за проверка на вота

" Няма различен метод за инспекция на машинното гласоподаване, с изключение на ръчното броене. Ние имаме съображение да се съмняваме в изборния развой, който виждаме в последно време. В две области бе анулирано гласуването с машини с пояснение, че има програмна неточност, на едни от последните избори. Ето такива неточности би трябвало да се заобикалят ", сподели пред ПИК проф. Михаил Константинов във връзка напъните на " Демократична България " и " мутрите " на Мая Манолова да осуетят честността на вота със засичането на машинния избор и хартиените разписки.

" Нали Европа гледаме. Ваксинират се - умни хора. И ние желаеме да се имунизираме. Ама за какво не гледаме, че там няма машини. А ние вкарваме машини. Те да не са по-глупави хора? Напротив. Има страни, в които машинното гласоподаване е неразрешено със закон ", изясни проф. Константинов. Според него изказванието, че при машинното гласоподаване се заобикаля пазаруването на гласове, е безусловно погрешно. " Когато си продал гласа си, ти не искаш да излъжеш купувача. Напротив, изпълняваш волята му, с цел да вземеш обещаните 50 или колкото лв. ти е заречен ", разясни математикът.
свързани новини268493на 15.10.2021
Според проф. Константинов на последните избори имало такова контролно преброяване на разписките в над 1300 секции. ЦИК обаче не разгласила резултатите от него, което станало причина за разразилите кавги.

Хората все по-малко дали своят вот поради страха от машините. Сега се дават на гласоподавателите 3 варианти, което можело да докара до намаляване на изборната интензивност.

Другата причина за ниската изборна интензивност бил страхът от болестта. " 310 умряли това е чудовищно. Вярно е, че тук са акумулирани и бройките от събота и неделя. Но все пак - дневно се падат по 150 - 160 умряли. Ужасно е ", разясни проф. Константинов. Според него смъртността е увеличена с към 30% спрямо минали години.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР