Прокуратурата много отдавна е част от политическия живот и от

...
Прокуратурата много отдавна е част от политическия живот и от
Коментари Харесай

Брегов: Гешев и Сарафов имат малки общи тайни

" Прокуратурата доста от дълго време е част от политическия живот и от изпълнителната власт. "

Това съобщи пред БНР Иван Брегов от правната стратегия на Института за пазарна стопанска система.

" Нормативно имаме една прокуратура, която е част от правосъдната власт. Тя не дължи доклад пред обществото за работата си, получава положителни бюджетни средства и се пази зад личните си следствени секрети. Фактическото състояние обаче е напълно друго ". 

Големият въпрос е не да не се наруши независимостта на прокуратурата, а да не се наруши положението й на политическа взаимозависимост, " която е в трайното привързване към няколко политически партии ", уточни още той пред журналиста Силвия Великова.

Брегов коментира липсата на изясненост и вести към избухналия на 1 май 2023 година гърмеж до колата на тогавашния основен прокурор Иван Гешев.

" Вероятно новините към случилото се са надълбоко и комфортно прикрити в обичаната следствена загадка на българската прокуратура.

Може да разсъждаваме в няколко направления какво се е станало и дали някой се е опитал да предизвести Гешев какво ще му се случи, в случай че реши да се " разшава " по преписките и информацията, която евентуално е събрал като основен прокурор ". 

Иван Брегов проучва и думите на Гешев, че в случай че е бил останал още две седмици на поста, Бойко Борисов е щял да влезе в пандиза.

" Може би Гешев е усетил, че няма покровителството и на Борисов, и на всички останали герои с неговата мощ и мощност в българската политика. Има личностен претекст, не виждам институционално изпитание на прокуратурата да проверява Борисов за каквото и да било ". 

Той означи, че Борислав Сарафов дълго беше заместител на Иван Гешев " и те имат дребни общи секрети ".

" Смеем да твърдим, че зад тях стоят и стопански ползи.

Враждата сред двата лагера в прокуратурата – Мартин Божанов-Нотариуса против Пепи Еврото, има своите представители и те са господин Сарафов и господин Гешев ", счита Брегов.

Той обаче отбелаза, че има и нещо позитивно в цялата работа.

" Всеки, който бъде определен по модела, по който беше определен господин Гешев, ще има неговата орис ".

Иван Брегов прогонизира, че вече единствено послушните ще желаят да заемат висшите длъжности в прокуратурата.

Законът за правосъдната власт е в удължено публично разискване, с цел да се приготви средата той да бъде нападнат, при това без никаква обосновка, счита още Брегов (както и Клуб Z писа, планът за нов съдебен закон, квалифициран от екипа на ексминистъра Атанас Славов, е обект на стройни офанзиви безусловно всеки ден от прокурорски колективи, които " непринудено " пишат мнения против него, бел. ред.)

Ако идните избори не са единствените през тази година, това значи да не бъде гласуван Закон за правосъдната власт, изясни още Брегов. 

" С което не текат периодите за избор на Прокурорски съвет, Висш правосъден съвет и на основен прокурор ".

Той означи и че арбитър Владислава Цариградска (отявлен " любим " на прокуратурата още от времето на Цацаров - бел. ред.) е трайно заплашвана.

" Това надвишава дисциплинарните ограничения. Тук към този момент има риск за живота и здравето. Виждаме, че и съдийската общественост се поотдръпна от нея.

Този, който е тръгнал да търси отговори на някакви чувствителни въпроси за справедливостта в България, най-после остава самичък ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР