Няма доказателства лидерите на Хизбула да са замесени в убийството

...
Няма доказателства лидерите на Хизбула да са замесени в убийството
Коментари Харесай

Няма доказателства лидерите на Хизбула да са замесени в убийството на експремиер на Ливан

Няма доказателства водачите на " Хизбула " да са забъркани в убийството на някогашния министър председател на Ливан Рафик Харири, оповестява " Таймс ъв Израел ", базирайки се на организации.

Председателстващият арбитър в подкрепян от Организация на обединените нации арбитражен съд в Холандия стартира да чете присъдата в развой против четирима членове на ливанската формация, които са съдени задочно по обвинявания в ликвидиране на някогашния ливански министър председател при бомбено нахлуване . Съдията сподели, че доказателствата против подсъдимите са " съвсем изцяло обстоятелствени ".
 Президентът на Ливан няма да подава оставка поради детонацията
Президентът на Ливан няма да подава оставка поради детонацията

Ако го направи, това значи нови избори, а още не му е времето

Присъдата беше отсрочена с близо две седмици, с цел да се почетат жертвите на още една унищожителна детонация - взривяването на близо 3000 тона амониев нитрат, съхраняван на пристанището в Бейрут. и рани повече от 6000 души , също по този начин остави към 300 000 души без дом. Инцидентът вкара страната в още по-дълбока рецесия поради икономическите и политически проблеми.

Председателстващият арбитър Дейвид Ре прикани за минута безмълвие преди да стартира съвещанието.

Той сподели, че писменото решение е повече от 2600 страници с 13 000 бележки.
 Парламентът на Ливан утвърди двуседмичнo изключително състояние
Парламентът на Ливан утвърди двуседмичнo изключително състояние

В обществените мрежи се разпространиха апели протестиращи

Обрисувайки комплицираната политическа обстановка преди убийството, Ре разгласи, че в месеците преди ликвидирането му Харири е бил п оддръжник на понижаване на въздействието на Сирия и " Хизбула " в Сирия. Той добави, че съдиите са отчели, че Сирия и " Хизбула " може би са имали претекстове да унищожават Харири и някои от политическите му съдружници, само че Ри добави, че " няма доказателства ", че управлението на " Хизбула " и Сирия е забъркано в атентата с камион бомба.

Присъдите могат да усилят напрежението в Либия . Харири беше най-влиятелният сунитски политик в Ливан по време на убийството му на 14 февруари 2005 година, до момента в който подкрепяната от Иран формация " Хизбула " е шиитска.

Процесът се завъртя към ролята на четирима членове на ливанската формация в самоубийствения атентат, който умъртви Харири и други 21 души, а рани 226 души. Прокуратурата базира случая си най-вече на информация от мобилни телефони, употребявани от създателите и изпълнителите на проекта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР