Няма дефиниции за наузбряне, няма дати, няма имена. Опитахме се

...
Няма дефиниции за наузбряне, няма дати, няма имена. Опитахме се
Коментари Харесай

Учебникът по гражданско образование като карта и компас за бурните води, в които плуваме

„ Няма дефиниции за наузбряне, няма дати, няма имена. Опитахме се да създадем учебника като роман, като приказка , която повече да дава смисъл, в сравнение с да дава избрания. “ Това изясни пред БНР социологът и политолог Венелин Стойчев, който е измежду създателите на един от учебниците по „ Гражданско обучение ” за зрелостниците.
Преди правенето на учебника са били извършени срещи с възпитаници в София, Пазарджик и Кюстендил. Втора вълна от срещи е последвала написването на учебника. Според създателите задачата е била да бъдат включени проблеми и тематики, близки до гимназистите .

„ Има образци от Америка, само че има образци и от Индия. Има образци от Франция, само че има образци и от Полша “, посочи Стойчев.

Идеята е била освен да се учи за развити общества, а „ да покажем, че и тук има кълнове на гражданска просвета, гражданско обучение “, посочи той. По думите му „ този учебник е за тези, които фактически желаят да бъдат жители - не може да очакваш, че някак си в 12 клас те, щрак, стават жители. “

Стойчев съпостави процеса със закаляване и го назова „ развиване на гражданска мускулатура “.

 Велина Тодорова и Венелин Стойчев

На 18 години е малко късно да се стартира с гражданското обучение , счита Велина Тодорова, юрист и академични учител по право, член на Комитета за правата на детето към Организация на обединените нации. Според нея жителите стартират да се построяват от по-ранна детска възраст.

„ Учебникът е приказен от тази позиция. “

„ Учебникът ме учеше мен самата, до момента в който го пишехме “, показа още тя в предаването „ Преди всички “.

Според Велина Тодорова учебникът оказва помощ да се ориентираш и „ да плуваш в бурните води, в които живеем , на политическата ни реалност “.

Авторите са били единомислещи, че учебникът е инструмент за гражданско присъединяване, по тази причина би трябвало да приказваме през настоящите тематики и проблеми, описа Венелин Стойчев.

„ Ние се опитваме да дадем компаси, да дадем уреди и карта . “

 Венелин Стойчев

Повечето неща в учебника не са единствено ролеви и симулационни игри, които се случват в класната стая , те са покана за присъединяване в гражданския и политически живот, безапелационен е Стойчев.

Навсякъде по света, където жителите се отдръпват и не извършват уговорките си за напън и надзор, стават бели, разяснява Венелин Стойчев. По думите му, „ би трябвало да сме готови да водим тези борби всекидневно “.

„ Учебникът дава ключа за това по какъв начин непримирими врагове могат да работят дружно за публичното развиване. “

Велина Тодорова предлага учебникът да се прочете и от хора над 18 години, тъй като „ отваря доста прозорци, изяснява доста неща “.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Снимки: Ирина Недева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР