Няма да вдигнем ветото над РСМакедония, заяви категорично вицепремиерът и

...
Няма да вдигнем ветото над РСМакедония, заяви категорично вицепремиерът и
Коментари Харесай

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Няма да вдигнем ветото над РСМакедония, съобщи изрично вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред БТВ.

Той поддържа концепцията на премиера Петков в неговото искане президентът Радев да свика КСНС, на който да участват всички политически водачи и шефове на служби и да се препотвърди позицията на България.

Нашата позиция остава непроменена. Ние държим на спазването на контракта, сподели още министърът.

За първи път член на кабинета декларира изрично, че България няма да вдигне ветото над Скопие, макар големия напън, на който е подложена.

" Ако хлебопроизводителите решат да усилят цената на хляба с 20%, това ще лежи на тяхната съвест ", съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред бТВ.

По думите му цената на хляба зависи от хлебопроизводителите и от цената на зърното, което знаем, че " трагично се качи около рецесията с Украйна, само че това, което страната може да направи, е да не оскъпява хляба с 20%

Чакаме най-малко към 1 млн. фамилии да се възползват от мярката за най-ниския клас горива – бензин и дизел без добавки. Скъпите коли няма да се възползват от тази отстъпка. Тази мярка настина е ориентирана към уязвимите групи от популацията, изясни финансовият министър.

По думите му антикризисните ограничения не са проинфлационни: „ Те биха били, в случай че бюджетния недостиг растеше, защото това значи, че ще наливаме повече средства в стопанската система, създавайки по огромен недостиг това, което ние вършим, е спомагателните доходи, които се чакат, да се връщат назад в стопанската система и при най-уязвимите групи целево. Така че от тази позиция не би следвало да основат спомагателна инфлация “.

„ Средногодишната инфлация, която сме заложили в прогнозата за пролетта е малко над 10%. Така че толкоз в този момент при новата бюджетна процедура е 10-11% средногодишна инфлация, а тези високи стойности, които видяхме в март и април, те бяха ненапълно предстоящи, още в случай че си спомняте при бюджетната процедура говорихме, че там ще е пикът. Войната пристигна, което в допълнение форсира инфлацията, изключително на питателните артикули “, уточни Василев.

„ Всъщност огромната въпросителна пред инфлацията сега, ние в случай че погледнем април месец детайлно, то тя не идва към този момент толкоз от енергийни артикули, идва от храни, от превоза, дрехи и обувки.

Всъщност остава последно строителната инфлация да влезе в стопанската система и можем да стигнем до по високи равнища. Това ще го знаем чак септември по две аргументи: първата, би трябвало да забележим какво ще стане с цените на храните, тъй като сега има дефицит голям - Индия затвори износа на зърно, има огромно количество зърно в Украйна, което не е ясно дали ще успее да стигне до интернационалните пазари. Цените на торовете се подвигнаха трагично, което оскъпява, надлежно цялата продукция цените на зърното влизат надлежно и в месото, несъмнено – пилета, свине, всичко това се храни с фураж значително и няма по какъв начин това да не се отрази. Около 20% е нарастването на хранителната кошница все още, а през лятото не чакаме някакви трагични придвижвания. Въпросът е какво ще се случи есента “, сподели Василев.

По думите му „ ние сме заложили буфери в актуализацията, тъй че да можем да реагираме, в случай че се наложи “.

Цената на хляба зависи от хлебопроизводителите и от цената на зърното, което знаем, че трагично се качи около рецесията с Украйна, само че това, което страната може да направи, е да не оскъпява хляба с 20%, съобщи министър Асен Василев.

По думите му от там нататък дали хлебопроизводителите ще преценяват и тези 20% ще си ги вземат, с цел да усилят облагите или не, ще лежи на тяхната съвест.

Акцизът на пропан-бутана е част от акциза на горивата, той не е метан и природен газ, надлежно няма по какъв начин да бъде понижен, защото към този момент е на минималната ставка, означи Асен Василев.

„ Акциз на газ можем да освободим, защото общото ползване на газ в енергийния микс на страната е под 15% и имаме право по евродиректива да го понижим. Но за пропан-бутана особено 25-те стотинки отстъпка също важат, тъй че там не би следвало да има проблем, както мисля, че и пониженото Данък добавена стойност за газа, което сме поставили също ще важи “, сподели Василев.

Той посочи, че мярката е единствено за коли с български ваучър и това е антикризисна мярка характерно за българските жители.

По думите му упованията са към 1 млн. фамилии да се възползват от мярката.

„ Много е значимо да се каже, че отстъпките са за най-ниския клас горива, т.е., в случай че става въпрос за бензина – за А95, в случай че става въпрос за дизела – дизела без добавки. Тоест, скъпите коли, които употребяват по-висок клас горива, няма да се възползват от тази отстъпка, тъй че тя в действителност е ориентирана към уязвимите групи на популацията, които зареждат по-евтините горива “, добави финансовият министър.

Дефицитът в Национален осигурителен институт ще се усили малко, заяви още Асен Василев: „ Ще се върне почти към 50 на 50, както беше преди този момент – 50% самофинансиране, 50% финансиране от държавния бюджет, което не е доста стабилно във времето, само че е това, което имаме през цялото време на пенсионната система в България. По една елементарна причина – вие знаете, че имаше един интервал, в който действително всичко, което би следвало да е насъбрано за финансиране на пенсионната система, изчезна “, изясни министърът.

Той добави, че сега през пенсионните вноски се финансират половината пенсии, а през другите бюджетни приходи - другата половина.

„ Дългът, който ще се тегли, е в границите на размера, който е заложен с бюджета още от февруари месец. Допълнителен дълг на този, който е заложен февруари месец, не се планува “, сподели Василев.

„ България сега има, мисля, че второто най-ниско равнище на дълг към БВП в целия Европейски съюз. Ние сме на под 25%. Изискването (за еврото) е 60%, тъй че сме доста надалеч изобщо от дори минималната гранична стойност на дълг, която би ни попречила за еврозоната “, уточни Василев.

Радев и ние имаме обща позиция за подкрепяне на най-уязвимите хора в страната. Мисля, че и президентът това, което сподели е, че това са доста положителни планове и дано да ги забележим в законодателството.

По въпроса за Македония Василев сподели, че България няма да смъкна ветото. По думите му свикването на съвещателен съвет е знак да се покаже, че сме обединени. Нашата позиция остава непроменена. Ние държим на спазването на контракта, сподели още министърът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР