Няма да се уморим да говорим за равнопоставеността между половете,

...
Няма да се уморим да говорим за равнопоставеността между половете,
Коментари Харесай

Момичетата и IT индустрията – 3 успешни истории

Няма да се уморим да приказваме за равнопоставеността сред половете, най-малко до момента в който животът не ни убеди, че към този момент няма потребност от това, защото целта е реализирана.

Британската организация за цифров маркетинг Reboot Оnline публикува класация, съгласно която България е най-хубавата страна за работа за дами. Това звучи прелестно, само че в случай че се вгледаме, ще видим, че са прегледани единствено три критерия, по тази причина и доста българки не се довериха на информацията.

Ако попитаме обаче работещите девойки у нас, в кой бранш се усещат най-удобно като експерти, сигурно отговорът ще е еднопосочен – в IT сферата. 

IBM България поддържа равенството сред половете, тъй като това е един от основните съставни елементи за поощряване на нововъведенията и основаване на разнообразна работна среда. Компанията вдъхновява промени в софтуерната промишленост и предизвиква многообразието в работната среда. В редиците на IBM има огромен дял надарени дами във всеки отдел и на всички равнища. Пример за това са дамите, работещи в Центъра за техническа поддръжка на IBM в България, за които ще прочетете в идващите редове.

Мария Атанасова, Cisco CSFL Delivery Manager



Какво обичаш най-вече в работата си и какво те стимулира?

Мария Атанасова : Най-мотивиращото в работата ми е потребността да излизам отвън зоната си на комфорт съвсем всеки ден, опцията да провокирам себе си, уменията и знанията си, възприятието, че напъните ми имат значение за клиентите, сътрудниците и мениджърите. Имах късмет да срещна вдъхновяващи ментори на работното си място, което е един от основните фактори, които ме стимулират. Всичко това ме въодушевява и даже когато не съм на работа, сътрудниците ми липсват.

Какъв съвет би дала на твоето 20-годишно аз?

Мария Атанасова : Да вижда нещата в целокупност, да бъде по-търпелива, в никакъв случай да не се опасява да поема опасности и да има вяра в действителност, че това е вярната посока, да уголемява знанията и ползите си.

Какво е да си жена, работеща в ИТ сферата, и какъв съвет ще дадеш на дамите, които желаят да развият кариера в света на технологиите?

Мария Атанасова : Никога не съм гледала на себе си като жена, която работи в ИТ, а по-скоро като човек, който се потвърждава като експерт. Когато започвах работа, единственото ми терзание беше неналичието на предходен опит. Не считам, че да бъда жена, е фактор, който поставя ограничавания. Всичко е въпрос на умения, познания и предпочитание да инвестираш време и старания в самоусъвършенстване. Единственият съвет към дамите, които преследват кариера в ИТ, е да се въодушевяват от технологиите, да загърбят всички предубеждения и да не престават напред. Дори най-големият неуспех си коства повече, в сравнение с да не се опитате въобще.

Искренна Панайотова, XIV/A9000/R AG/ANZ Team Leader



Какво обичаш най-вече в работата си и какво те стимулира?

Искренна Панайотова : Сигурно ще прозвучи клиширано, само че това, което най-вече обичам в работата си, е да работя с толкоз доста разнообразни хора. Да бъдеш част от нещо огромно, да имаш роля в основаването на нововъведения, е нещото, което поддържа адреналина в мен. Няма нито един миг, в който да чувствам досада.

Какъв съвет би дала на твоето 20-годишно аз?

Искренна Панайотова:  По-малко да се тормози за нещата, върху които няма надзор, и да се концентрира над даването на най-хубавото от себе си. Постиженията ти ще приказват сами за себе си.

Какво е да си жена, работеща в ИТ сферата, и какъв съвет ще дадеш на дамите, които желаят да развият кариера в света на технологиите?

Искренна Панайотова : Имам шанс в никакъв случай да не съм усещала по-различно отношение единствено тъй като съм жена, работеща в областта на технологиите. Това е една от най-интересните и динамични кариери и не бих я заменила с друга. Един съвет от мен – не се опасявайте да извършите крачката напред. Работете крепко, допълвайте знанията и уменията си непрекъснато. Има място за всички в областта на технологиите и в случай че сте запленени от нея, значи просто би трябвало да намерите вярното място за себе си.

Нели Чакърова, Data Scientist / Application Developer



Какво обичаш най-вече в работата си и какво те стимулира?

Нели Чакърова : Съществуват няколко фактора, които вършат работата ми вълнуваща – отговорностите ми, хората, с които работя, и дълготрайните благоприятни условия, които имам. Да бъдеш експерт по разбор на данни, значи, че в никакъв случай не ти е скучно и в никакъв случай не спираш да учиш. Работата ми е невероятна цялост от логичност и креативност, технологии, изкуство и от време на време даже и магия. Тази интердисциплинарност ми разрешава да работя по разнородни планове и да си подпомагам с хора с друга експертиза от целия свят. Харесвам това, че имам достъп до опита на тези хора, както и до голямата база от познание, с които IBM разполага.

Какъв съвет би дала на твоето 20-годишно аз?

Нели Чакърова : За да не бъде прекомерно сериозна към себе си, бих почнала с потупване по рамото на 20-годишното ми аз. Знак на благодарност, че е следвала вътрешния си нюх и любознание да учи това, което й е било забавно, а не това, което са й казвали, че е разумно. Със сигурност това е фактор, който ми е оказал помощ да си намеря работа, която да правя на драго сърце. Също бих й споделила, че не би трябвало да се съмнява в себе си, когато няма отговорите на всички въпроси или когато без да желае изтриеш код, върху който е работила цяла седмица. Чудесно е да прекрачваш границите на личните си благоприятни условия, само че също по този начин е доста значимо и да цениш труда си.

Какво е да си жена, работеща в ИТ сферата, и какъв съвет ще дадеш на дамите, които желаят да развият кариера в света на технологиите?

Нели Чакърова : Да бъдеш жена, работеща в областта на технологиите, може да бъде както предизвикателно и стресиращо, по този начин и вълнуващо и удовлетворяващо. Дори от време на време да се усеща потребността от повече дами като модели за подражателство, в ИТ обществото хората са готини и постоянно подготвени да споделят познание, опит и съвет. Моят съвет към всеки, който би желал да гради кариера в света на технологиите, е да поддържа любознанието си, самоуверено да опитва и да прави неточности, самодейно да развива уменията и знанията си. А когато стане мъчно - да одобри объркването и хаоса, да приветства предизвикването, да откри решение на казуса и да се любува на процеса.

За повече детайлности последвайте ТУК

IBM е учредена в България през 1937 година и от този момент компанията е стратегически сътрудник на бизнеса и страната, помагайки им да се възползват от най-модерните осведомителни технологии, с цел да реализиран по-бърз стопански напредък и по-голяма конкурентоспособност. Наред с главните оперативни действия, в страната компанията има четири интернационалните звена. Центърът по доставяне (Procurement Center) започва през 2006 година с съществена активност ръководството на сложни покупко-продажби и взаимоотношенията с основни съществени снабдители на IBM. Глобалният център за доставка на услуги (Global Delivery Center) дава разнообразни услуги с фокус върху европейските страни. Финансовият център (Finance Center) е основан през 2013 година и  дава финансови услуги на подразделения на IBM в цяла Европа, Близкия Изток и Африка. Центърът за техническа поддръжка (Client Innovation Center for Technology Support Services) започва в края на 2013 година и дава цялостни ИТ услуги, в това число ръководство на мрежи, сървърни системи, поддръжка и мониторинг на компютърен хардуер и програмен продукт.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР