Няма да мине много време преди транспортът на стоки и

...
Няма да мине много време преди транспортът на стоки и
Коментари Харесай

“Автоботи” и “Десептикони”: Колко близо сме до истински автономни автомобили?

Няма да мине доста време преди превозът на артикули и пасажери да бъде видоизменен съвсем радикално, огромна роля, за което ще изиграят. В тази публикация обобщаваме на какъв стадий се намира завладяващото развиване в тази сфера, само че преди този момент дано в резюме се срещнем с историята на Хенри Ойнщайн и какво общо има той с тематиката.

Коли, комикси и покер



Когато през 80-те Ойнщайн предлага на “Hasbro” концепцията за подбор от коли-играчки, които могат да се трансформират в роботи той го прави с убеждението, че това е златна мина, която ще донесе на компанията солидни позиции на конкурентния пазар за играчки. Съществуващият и до през днешния ден производител харесва концепцията и си партнира със основателите на комикс студиото “Marvel”, които основават за колите-роботи цяла мислена галактика - анимационния сериал “Трансформърс”, в който положителните “Автоботи” се борят да спасят света от “Десептиконите”. Проектът съумява да притегли сериозен интерес, само че дали някой е предвиждал на какъв нечуван триумф ще продължава да се радва повече от 30 години по-късно? Днес франчайзът “Трансформърс” е измежду най-успешните мултимедийни планове, като единствено петте пълнометражни кино лентата за колите-роботи носят доходи от близо $4,5 милиарда

Неоспоримо е наследството в света на развлеченията на Оренщайн, който напусна този свят в самия завършек на предходната година на 98 годишна възраст. Но то не се изчерпва единствено с ролята му в популяризирането на играчките “Трансформърс”. Като разпален покер състезател и Хенри Оренщайн е буен обожател на играта. Но не по този начин стоят нещата с телевизионното лъчение на покер събития в края на 20 в., когато сходни излъчвания не се радват на кой знае какъв интерес. Иновативният разум на Хенри още веднъж предлага решение - да се слагат камери, които да демонстрират на феновете какви карти държи всеки състезател. Тази концепция също се оказва задоволително известна, че да революционизира телевизионното лъчение на покер шампионати. Но какво общо има всичко това с самостоятелните коли?

Светът на “Трансформърс” може и да е научна фантастика, само че концепцията за самостоятелни коли-роботи е напълно действителна, а развиването и върви с цялостна пара. Относно камерите за ефирен покер, то техния резултат върху гледаемостта на този тип наличие удостоверява, че най-успешните бизнес хрумвания оферират решение за проблем вместо да търсят проблем, който да пасне на готово решение. Това е и движещата мантра, която следват сполучливите играчи на пазара на самостоятелни коли.

Десетилетието на самостоятелните коли



Когато приказваме за актуалния пазар за самостоятелни коли, първата асоциация е американският производител “Tesla”. Компанията, учредена от Илон Мъск и въплъщаваща в себе си неговия екстравагантен дух, не е учредител на самостоятелната автомобилистика, само че точно тя сложи нов старт в конкуренцията в тази промишленост.

Макар и в своето начало “Tesla” да бе взимана на майтап поради смелия си и опасен метод, тя бързо съумя да хвърли в суматоха най-големите автомобилни производители и едвам за няколко години доближи пазарна капитализация от над $1 трилион, оставяйки зад себе си в това отношение много колоси като да вземем за пример “General Motors” с техните $90 милиарда

В днешни дни “Tesla” предлага на пазара най-близкото, което крайният консуматор може да получи до самостоятелен автомобил. Макар и надалеч от това да имат разум като колите в “Трансформърс”, “Теслите” са задоволително умни, че да могат даже да се движат независимо в допълнение към доста други интелигентни функционалности. Важно конкретизиране, че тези технологии към момента са в стадий на ранно развиване и надалеч от усъвършенствани, а законовото контролиране на функционалността за самостоятелно ръководство занапред следва да се случи в доста страни.

Все отново, е очевидно, че живеем в епоха, която поредно ни приближава до един нов тип живот, в който от ден на ден технологиите интелигентно ще се приспособяват към притежателите си. В случая с “Tesla”, компанията реализира това посредством ход, за който колосите от конкуренцията наподобява бяха прекомерно тромави.

Вместо да разчитат на към този момент основани съставни елементи и да сглобят нещо, което в последна сметка не прави кой знае каква работа, от “Tesla” сътвориха своите коли от нулата - от шасито до софтуера. Както Оренщайн предлага иновационни хрумвания като трансформиращи се играчки и покер камерата, осъзнавайки, че съответните промишлености се нуждаят от нещо свежо, по този начин от компанията на Мъск схващат, че новата епоха в автомобилостроенето изисква да дадат на потребителите нещо в действителност ново и друго, а не просто да добавят пазара с “претоплено ястие”.

Полето се запълва



Напоследък обаче към автомобилостроителния пазар се насочват компании от различен водещ бранш - високите технологии. Вече надали има човек, който не знае, че светът се движи точно от цифровото и че софтуерната промишленост е в основата на модерното човешко развиване.

Дотолкова, че компании като “Meta” (Facebook), “Alphabet” ( “Google”), “Apple”, “Sony” и други дребни и огромни създават планове за високотехнологични коли.

За някои от тези планове се знае повече, за други - по-малко, само че това, което е очевидно е, че каквото и да предложат тези компании на автомобилния пазар, то ще бъде ориентирано точно към самостоятелната автомобилистика. Или най-малко ще затвърди интереса към нея. Разбираемо, към момента няма кой знае какви елементи по отношение на тези планове, които се пазят в строга загадка, предвид на мощната конкуренция, която в никакъв случай не спи.

Този възходящ интерес подвига много мизата при създаването на самостоятелни коли. Ако обичайните автомобилопроизводители се затрудняват да поддържат темпа на “Tesla” във високотехнологичните разработки, то гореизброените компании нямат подобен проблем. Това са одобрени и известни бизнеси, които разполагат със средствата, гъвкавостта и най-много човешкия капитал да сложат сериозен кол в колелото на Мъск, а и да поведат надпреварата.

Едно е несъмнено, на пазара за самостоятелни коли предстоят доста вълнуващи събития, а предстоящият резултат от надъханата конкуренция е да ни приближи по-скоро до времето, в което ще се возим в в действителност самостоятелни транспортни средства.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР