Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите

...
Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите
Коментари Харесай

Кирил Петков ревна: Шантажират ме! Спирането на газа от Газпром е нарушение на договора

Няма да има понижаване на подаването на газ към консуматорите по никакъв метод, това съобщи министър председателят Кирил Петков при започване на държавното съвещание.

„Както към този момент всички знаем, „Газпром“ е декларирало своето желание за прекъсване на доставките на газ. Българското държавно управление е квалифицирано за този сюжет и няма да има понижаване на газ към консуматорите по никакъв метод. Министерство на енергетиката има явен проект за деяние, в това число и различни източници“, уточни министър-председателят.

„Спирането на газа от „Газпром“ е жестоко нарушаване на техния контракт и е шантаж за потребление на извъндоговорен проект за заплащане в рубли през трети лица, което не подсигурява нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се поддадем на сходен рекет“, добави той.

По думите му, България преглежда всички контракти с „Газпром“, в това число и контракта за пренос през страната ни, „защото едностранно деяние на изнудване е недопустимо“.

„След милиардите, изхарчени за Турски поток, виждаме политиката на ГЕРБ до каква степен ни докара. Да, имаме джип на „Аркад“ в гаража на госпожа Арнаудова, да, нямаме 3 милиарда в хазната, тъй като са изхарчени за Турски поток и не, нямаме диверсификация на база на всичко това“, добави министър председателят Кирил Петков пред министрите преди съвещанието на Министерски съвет.

Във вторник вечерта пристигна информация от „Газпром“, че доставките на газ за България ще бъдат прекратени. Първа реакция имаше Лена Бориславова.

В сряда сутринта по тематиката се изрече и енергийният министър, който увери, че все още няма прекратяване на газта към страната ни, само че България е спазила всички клаузи в контракта с Русия.

Александър Николов увери, че страната ни има задоволително количества газ и напомни, че от 1-и юли се чака повишение на притока на азербайджански газ към България.

Експерти пък към този момент признаха, че при прекъсване на газа цените ще скочат и показаха кой ще е най-силно засегнатият отрасъл.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР