Няма да има извънредна ваканция за съдилищата в страната заради

...
Няма да има извънредна ваканция за съдилищата в страната заради
Коментари Харесай

Отказват се от идеята за съдебна ваканция

Няма да има изключителна почивка за съдилищата в страната поради растежа на болестта.

Депутатите от ГЕРБ взеха решение всеки административен началник да взема решение на какъв режим ще работи съдът. Те ще могат да отсрочват планувани правосъдни каузи и производства за нови дати не по-късно от 30 дни. Такова предложение внесоха сред първо и второ четене на измененията в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние трима депутати от ГЕРБ – Красимир Ципов, Анна Александрова и Пламен Нунев, написа " Правен свят ".

С измененията се разрешава още разнообразни органи да организират съвещания от разстояние, в това число правосъдни съвещания. " По време на изключителното състояние, надлежно на изключителната епидемиологична конюнктура и два месеца след нейната анулация откритите правосъдни съвещания, в това число съвещанията на Комисията за защита на конкуренцията, може да се организират от разстояние, като се обезпечава директно и виртуално присъединяване на страните и участниците в процеса, надлежно производството. За извършените съвещания се изготвя протокол, който се разгласява неотложно, а записът от съвещанието се съхранява до приключването на периода за корекция и допълнение на протокола. Съдът, надлежно Комисията за защита на конкуренцията уведомява страните, когато съвещанието ще се организира от разстояние “, оферират депутатите.

С три месеца се отсрочват и постоянните общи събрания на професионалните общности на юристи, нотариуси и частни правосъдни реализатори. „ Значителният брой на участниците в тези общи събрания (адвокатите са към 14 000, нотариусите - над 600, частните правосъдни реализатори - над 200), законоустановената дълготрайност на провеждането на събранията в границите на два следващи почивни дни и обвързваните с това пътувания отвън обитаемото място по местоживеене и месторабота на преобладаващия брой участници в тях и престой в едно и също обитаемо място за времето на събранието, ще сътвори нараснал риск от заразяване и разпространяване на болестта Covid-19 в интервал на изключителна епидемиологична конюнктура, а въпреки това заплашва опцията в общите събрания да вземат участие дейно в събранието, в случай че се окажат възпрепятствани поради противоепидемични ограничения или предпочетат да не се подлагат на непотребен риск. Удължаването с три месеца на законоустановените периоди за осъществяване на общи събрания ще сътвори гаранция за практикуване правото на всички лица да вземат участие в съответните общи събрания при съблюдаване на противоепидемични условия в обстановка на възходящ брой болни лица в страната “, стимулират смяната вносителите.

Всички чужденци, подлежащи на настаняване в специфичните домове за краткотрайно настаняване на чужденци (СДВНЧ) към дирекция „ Миграция “, в това число и тези настанени в звената за краткосрочно настаняване, минават примитивен медицински обзор, като им се прави и PCR тест.

„ Тези с позитивен PCR тест се изолират в избрани за това пространства. Чужденците с негативен PCR тест се карантинират в други пространства, като при поява на признаци още веднъж биват изследвани с PCR тест, като при позитивен тест и изявена клинична симптоматика, лицето предстои на хоспитализация в Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи. След приключване на карантинния интервал на PCR позитивните лица се организира нов повторен тест и едвам по-късно се извеждат от зоната на карантинираните. До като трае изолацията/карантината не се организират дейности по първична идентификация и определяне на идентичност на чужденеца, нито е допустимо да се извърши и преценка на последващите административни ограничения, които следва да се подхващат по отношение на него. В част от случаите не е допустимо да се проведат нужните изявленията с чужденеца, с цел да се реши какви да бъдат последващите ограничения по отношение на него “, оферират още депутатите.

В предлагането липсва в началото плануванаъа и оповестена по-рано в Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет концепция за правосъдна почивка. Тя обаче може да бъде показана в границите на идната Правна комисия в Народно събрание преди второто четене на измененията в пленарна зала.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР