Няма да има чистка в Министерството на здравеопазването, но предпочитам

...
Няма да има чистка в Министерството на здравеопазването, но предпочитам
Коментари Харесай

Проф. Христо Хинков: Няма да има чистка в МЗ, но предпочитам да си избера екипа

Няма да има чистка в Министерството на здравеопазването, само че избирам да си избера екипа, увери проф. Христо Хинков. Той е предлагането на " Продължаваме промяната - Демократична България " за министър на опазването на здравето в първия вид за кабинет с втория мандат. 

Пред Българска телеграфна агенция проф. Хинков разяснява позиция на депутата от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов по отношение на изказвания в записа от съвещание на Националния съвет на " Продължаваме Промяната " за " чистка " в Министерството на здравеопазването:

" Не съм казвал, че желая да мога да разтребвам министерството, а имах поради дали ще мога да си назнача заместник-министри. Не съм поставял условия, с цел да бъда министър ".

„ Чистка “ е извънредно грозна дума, не мога да приема такова нещо и не считам, че по този начин ще се ръководи, в случай че се стигне до ръководство ", разяснява проф. Хинков.

Помолен за коментар на позицията, че когато проф. Ангелов е бил министър не е „ разчистил “ проф. Хинков, макар пенсионната му възраст, проф. Хинков сподели: „ Не знам дали е допустимо изобщо да се съди за някакви изказани планове, даже и не напълно обработени като изказ, в един свободен диалог по телефона, без някаква конкретика. Това е доста неточно “.

" Целият диалог по телефона с акад. Денков беше в посока на това, че съм подготвен да вземам участие в промяна ", сподели още проф. Хинков.  В отговор на въпрос по какъв начин би окачествил думите „ да разчисти “ министерството проф. Хинков сподели, че става дума за тълкования, които се изкривяват в пространството и това е част от огромна интензивно мероприятие:

" Цялата ми концепция в диалога ми с акад. Денков е, че би трябвало да имам екип, защото без екип не мога да направя нищо. Под „ екип “ имам поради заместник-министри, основен секретар и някои шефове на дирекции ".

Винаги съм казвал, че в министерството се назначиха - евентуално в този смисъл са били интерпретирани думите за почистване – доста хора, които се появяват с новия министър поради честите смени на министрите, и всеки министър си води нови хора, и в един миг министерството се напълва с хора, които не са наясно с проблемите, добави той. Това не значи, че ще стартира чистка – това е безумна работа, има си процедури, има Кодекс на труда, увери проф. Хинков.

В отговор на въпрос дали счита, че в сегашната политическа конюнктура ще има свободата да си избере заместник-министрите той уточни, това е било казано в общественото пространство и е част от договарянията с ГЕРБ – министрите да могат да си избират заместник-министри: " Ако това не се реши на политическо равнище, ще се съобразя с това и ще работя със заместник-министри, които ми предложат ".

На въпрос дали би станал министър след тази обстановка проф. Хинков сподели, че в случай че го предложения акад. Денков, няма да се откаже от това, което му е заречен, само че в случай че се трансформират изискванията и има различен министър-председател, би си помислил.

Първото, което проф. Хинков би направил, в случай че стане министър на опазването на здравето, е да даде опция за повече информация на уеб страницата на министерството, да ревизира всички настоящи планове, с цел да може да бъдат приключени сполучливо, да продължи това, което се прави от настоящия състав.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР