Няма да е редно в последните дни или в последния

...
Няма да е редно в последните дни или в последния
Коментари Харесай

Пеканов: Ако скоро няма редовен кабинет, ние ще внесем Плана в ЕК

Няма да е редно в последните дни или в последния ден на служебния кабинет да изпратим Националния проект за възобновяване и резистентност в Брюксел, тъй като такава е индикацията от европейските институции: " не ни го изпращайте, с цел да пристигна някой по-късно и да каже след два дни - не, не, може ли да ни го върнете ". Това изясни Атанас Пеканов, като акцентира, че в случай, че скоро няма постоянно държавно управление, служебното ще би трябвало да внесе проекта в доста къс период. Пеканов отговаряше през днешния ден на въпроси във Facebook.

По отношение на мониторинга вицепремиерът изясни, че би трябвало да се случват промените, които сме дали обещание, с цел да получаваме парите по проекта.

" Надградили сме до момента употребяваните способи - ще има информативен уебсайт, в който всички планове ще бъдат оповестени, ще могат да се наблюдават дали се извършват ", изясни Пеканов.

По отношение на финансирането на планове главно в столицата Атанас Пеканов съобщи, представен от Българска телеграфна агенция: 

" Не би трябвало европейските средства, които са за доближаване, да подкрепят дивергенцията в страната - да се концентрират в един район ".

Той добави, че в Националния проект за възобновяване и резистентност е имало подобен детайл.

" Специално за София бяха отделени 560 млн. лв., да, може би от 12,6 милиарда лв. те не наподобяват толкоз доста, само че в действителност са доста, тъй като това е единственият град, за който имаше отделени особено такива средства за два плана, другите стратегии са за цялата страна ", разяснява министърът.

" Ние намалихме един от тях, имахме предпочитание да понижим и другия, само че след мощна и много разгорещена полемика с госпожа Фандъкова, която сподели, че няма опция да финансира своя личен план за метрото, той остана, само че другият план беше понижен с 200 млн. лв. ", сподели Пеканов.

Според него би трябвало да се прави даже противоположното, " да преразпределяме към остатъка от страната, изключително в Северна България ". Той означи, че късите периоди за работа по последната версия на проекта не са разреши да бъдат оценени потребностите на обособените градове - в превоза или други сфери, тъй като това би забавило подготовката на му.

" Смятам, че точно в тази посока би трябвало да вървим и такива са индикациите, които получавам от Европейска комисия ", сподели вицепремиерът, като посочи, че е било посочено, че по Оперативна стратегия " Транспорт " не може да се развива единствено метрото в София. Трябва да се развива превоз и в другите градове, което считам, че е вярно, съобщи вицепремиерът.

В момента се опитваме да адресираме рецензиите и рекомендациите, които бяха изложени от парламентарните групи по проекта, добави той.

" Бяхме подложени на критика за отпадането на плана за напоителни системи, съгласно мен неточно, тъй като планът не беше позволен, само че се опитахме да увеличим средства за бранш " Земеделие " и го направихме - с още 170 млн. лв. за последните две седмици ", сподели вицепремиерът. Той добави, че в този момент се прави разбор на това по какъв начин най-ефективно да се употребяват тези средства.

Една от главните рецензии към предходната версия Националния проект за възобновяване и развиване беше, че не са заложени задоволително ограничения и промени в областта на върховенството на закона, напомни вицепремиерът.

Той посочи, че по тематиката е имало полемика с Министерството на правораздаването и с неправителствени организации.

" Мисля, че имаме прогрес. Възложихме нова стъпка, която да увеличи отчетността на основния прокурор ", сподели Пеканов, само че посочи, че е мъчно да се заложат стъпки от служебното държавно управление. Вицепремиерът посочи, че в този момент се водят полемики с парламентарните групи за това те да намерят консенсус и на какви промени са подготвени в тази сфера.

Той добави, че в Националния проект за възобновяване и резистентност не е написано по кое време ще бъдат затворени въглищните централи в България, въпреки че получаваме питане от службите на Европейска комисия.

Вицепремиерът изрази страдание, че през годините по тематиката за въглищните райони не е правено задоволително и добави, че виновност за това имат и политиците.

" По " Зелената договорка " на европейско равнище интензивно се приказва през последните две - три години, само че в България този спор не е воден задоволително, с цел да се изясни на хората какво е положително, какви са рисковете и по какъв начин да ги адресираме ", разяснява вицепремиерът. Той посочи, че предвид на цената на излъчванията е мъчно въглищните централи да бъдат поддържани вечно.

" В проекта за възобновяване всичко, което заложим, откакто подпишем контракта и получим парите, ние би трябвало да го осъществим. Не е добре и да обещаваме нещо, което в Народното събрание няма да се случи в предстоящ интервал ", съобщи вицепремиерът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР