Няма да допуснем строителство в Борисовата градина. Дейността за премахване

...
Няма да допуснем строителство в Борисовата градина. Дейността за премахване
Коментари Харесай

Столична община: Няма да допуснем строителство в Борисовата градина

Няма да допуснем строителство в Борисовата градина. Дейността за унищожаване на сухите и рискови дървета е за обезпечаване на безпрепятственото прилагане на парковата територия. В това увери Лорита Радева, ръководител на непрекъснатата комисия по запазване на околната среда, земеделие и гори към Столичен общински съвет, съобщи Българска национална телевизия.

С решение на Комисията по запазване на околната среда през месец било предоставено да бъде осъществено маркиране на сухите, загнилите и рисковите дървета в един пилотен сектор.„ Указано е по какъв начин да бъде осъществено това маркиране с неповторима лесовъдна марка. В сегашния миг в комисия би трябвало да бъде показано мнение на втора комисия, която е междуведомствена, включваща представители на разнообразни институции, включително и две НПО-та. Тя би трябвало да преброи на какъв брой дървета са сложени неповторимите марки за отрязване “, разясни Радева.

Тя счита, че терзанията, които се споделят, не почиват на действителности.„ Изключително удивена и разочарова от обстоятелството съм, че се разяснява допустимо застрояване на Борисовата градина или хрумвания за пречистване на дървета, с цел да се реализира ново строителство. Такива планове Столична община няма. Категорично декларирам, че Следствен отдел към окръжна прокуратура не има намерение да поддържа никакви хрумвания или дейности, свързани със застрояване на Борисова градина. Прочистването на рисковите, загнилите и сухите дървета, е наложителна мярка на запазване на гората, и е грижа за хората, които се разхождат в парка “, уточни Лорита Радева.

„ Имахме случаи на хора, които починаха от паднали дървета. Липса на отговорност от страна на общината би било да остави рисковите дървета в Борисовата градина. Липса на отговорност би било да остави и дърветата, които са сухи, тъй като при първия малко по-силен вятър, се основава заплаха. Нашата задача е да осигурим безвредната разходка на хората и единствено това. Всички тези спекулации сътвориха усещане за други планове, в които не откривам друго, с изключение на опити за нечиста сделка. Работата на днешното съвещание на комисия ще бъде прочистването да се реализира поетапно “, уточни ръководителят на отрасловата комисия.

Маркирането се правило с неповторима лесовъдна марка, когато става дума за унищожаване на дървета. За да се отстрани едно дърво, върху него би трябвало да е сложена два пъти тази марка. Всички други дървета с други маркировки не могат да бъдат премахвани. Маркирането е направено от екип от Лесотехническия университет. Където има нужда от залесяване ще го създадем, само че към момента не сме достигнали до тази фаза, разясни Радева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР