СподелиДо края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне

...
СподелиДо края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне
Коментари Харесай

Волфганг Шюсел: До края на годината Австрия може да вдигне ветото за Шенген по суша за България и Румъния

Сподели
До края на годината е изцяло реалистично Австрия да вдигне шенгенското несъгласие, предвижда пред БНР някогашният канцлер на страната Волфганг Шюсел.

„ Аз съм оптимист за Шенген. Австрийското несъгласие не е ориентирано против България и Румъния, а е по-скоро вик за помощ, тъй като системата Шенген не работи. Влязоха хиляди незаконни мигранти – първо през Балканите, в този момент към този момент по-скоро през Средиземно море, които минават вътрешните граници, без да бъдат арестувани или регистрирани, и се откриват в Австрия, Германия или Нидерландия “, съобщи Шюсел.

По думите му във Виена всеки ден идват нови и нови мигранти в границите на по този начин нареченото „ събиране на фамилии “.

„ Т.е. в този момент идват роднините на мигрантите, които са съумели да стигнат до Австрия. Всяка седмица единствено във Виена идват 300-400 души, най-вече дами и деца. Как да се погрижим за тях, като не ни стигат учителите, детските градини и средствата за обществено подкрепяне? Затова споделям, че при променената миграционна конюнктура в Европа Шенген не работи.

Новият пакт за миграцията и убежището е ново начало и се надявам, че в Европа ще настъпи смяна. А вследствие на това имам вяра, че в края на годината България и Румъния ще влязат в Шенгенското пространство и по суша “, уточни Шюсел.

По негова концепция от щемпел излезе първото профилирано издание за външна политика European Voices с фокус върху някогашните социалистически страни.

„ Страните от Централна и Източна Европа заслужават по-голямо внимание. Крайно време е да насочим вниманието си към тях, тъй като през идващите 10-15 години най-значимите процеси в Европа ще се случват точно тук. Следващото разширение на Европейския съюз ще бъде към Западните Балкани, към Молдова и Украйна. Охраната на външните граници на съюза, отбранителните качества на Европа на фона на войната в Украйна, укрепването на демокрацията и правовата страна – това са основни тематики, които директно засягат страните от района.

Според него икономическото развиване на Централна, Източна и Югоизточна Европа ще е определящо за положението на целия Европейски съюз.

„ Още от годините директно преди и след влизането в съюза някогашните социалистически страни влязоха в състезание за наваксване на икономическата назадничавост и догонване на стандарта на живот в старите страни-членки. Задвижи се един мощен стопански мотор! Икономическият растеж тук ще продължава да пораства, за разлика от Стара Европа. Така че е извънредно време да обърнем взор към процесите в Централна и Източна Европа “, сподели Шюсел.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР