Няма българин, който би приел да се отдава почит на

...
Няма българин, който би приел да се отдава почит на
Коментари Харесай

Министър Захариева: Не приемаме датата 7 октомври

Няма българин, който би приел да се отдава респект на Гоце Делчев на 7 октомври, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след първото съвещание на Съвместната междуправителствена комисия със Северна Македония. Тя отговори на въпрос дали страната ни би приела предлагането на историците от Северна Македония за общо честване на тази дата, на която костите на Гоце Делчев са предадени от София на Скопие. Помолена за коментар дали би трябвало да се блокира участието на Северна Македония в НАТО и Европейския съюз, Захариева отговори: „ По отношение на започване на договаряния за участие в Европейски Съюз в тяхното съглашение за асоцииране има обвързване за добросъседски връзки и в частта на историята. “ Вицепремиерът добави, че Гоце Делчев е една от личностите, които би трябвало да ни сплотяват, а не да ни разделят, и изрази вяра до края на годината комисията от специалисти от двете страни, които работят по историческите въпроси, да завърши работата си сполучливо.

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров, който управлява държавната делегация у нас от македонска страна, съобщи, че в случай че Гоце Делчев беше жив, нямаше да е удовлетворен от разделянето, което се случва към името му. Делото на Гоце Делчев може да бъде мостът, който да свърже историята и съвремието на България и Северна Македония, счита министър Димитров.

Двамата министри оцениха високо осъществяването на контракта за добросъседство и подписаха протокол след съвещанието на междуправителствената комисия.

Припомняме, че съгласно водача на Вътрешна македонска революционна организация Каракачанов предлагането за 7 октомври като дата за респект към Гоце Делчев е откровена насмешка, която в действителност минира процеса на възстановяване на връзките сред двете страни. И българската делегация би трябвало да стане от масата с всички вероятни последици за европейската и натовска интеграция на Северна Македония.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР