Няколко са процедурите, през които кандидатът за главен прокурор Иван

...
Няколко са процедурите, през които кандидатът за главен прокурор Иван
Коментари Харесай

Ето как ВСС ще изпитва Иван Гешев на 24 октомври

Няколко са процедурите, през които претендентът за основен прокурор Иван Гешев би трябвало да премине идния четвъртък (24 октомври), с цел да бъде утвърден дефинитивно за обвинител номер едно от сътрудниците си във Висшия правосъден съвет (ВСС).

Общо 91 са писмата, съдържащи мнения, позиции и въпроси към Гешев. 73 от писмата са в негова поддръжка, а в 12 от тях се показва противоречие с кандидатурата му. В останалите се съдържат единствено въпроси. Това заяви пред БНР Даниела Машева, представител на Прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет.

Вчера изтече срокът за изпращане на мнения и въпроси.

" Изслушването ще стартира с показване на позиция на претендента, с показване на отчетите на комисиите по професионална нравственос и по атестиране и състезанията към Прокурорската гилдия, след което към този момент ще се пристъпи към показване на систематизираните въпроси от председателстващия съвещанието. След това ще се даде опция на господин Гешев да дава отговор на тези въпроси. Той може да даде авансово и писмени отговори. Такива отговори по част от въпросите той е направил - те са оповестени на уеб страницата на Висш съдебен съвет. Преценката е напълно негова дали той ще отговори на всички въпроси авансово документално ", изясни Машева.

" Процедурата протича съгласно закона, съгласно разпоредбите и всички тези упреци, че тя е непрозрачна или ориентирани директно против кандидатурата на Иван Гешев, са неприемливи и неоснователни за мен ", безапелационна бе тя и съобщи, че не я тормози това, че ще има митинги пред Висш съдебен съвет в деня на избор на нов основен прокурор.

Даниела Машева разясни, че след препитването на претендента неотложно се пристъпва към спор, а след него се гласоподава кандидатурата. " Гласуването би трябвало да стане в същия ден. Надяваме се още в четвъртък, в късния следобяд да знаем дали има определен основен прокурор ", изрази мнение тя.

На въпрос дали чуването на претендента е значимо за метода, по който ще гласоподава тя, като част от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, откакто те са номинирали Иван Гешев за основен прокурор, Машева съобщи: " Аз нямам съображение да трансформирам позицията си, само че чуването е доста значимо, защото то ще даде отговор на всички тези въпроси. До сегашния миг аз не съм разговаряла с господин Гешев и не съм чула неговата позиция по всички тези въпроси. Наистина е доста значимо по какъв начин ще се показа той. Това ще дооформи моята позиция да не поддържа или да не поддържа тази кандидатура ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР