Няколко месеца след като са прекарали инфекция с коронавирус, повечето

...
Няколко месеца след като са прекарали инфекция с коронавирус, повечето
Коментари Харесай

Изследване: Възрастните хора по-често се заразяват повторно с коронавирус

Няколко месеца откакто са прекарали зараза с ковид, множеството хора са предпазени от наново заразяване. Преболедувалите над 65-годишна възраст обаче се заразяват наново доста по-често, в сравнение с по-младите. Това сочат резултатите от обстойно ново проучване от Дания, оповестени в профилираното научно списание The Lancet.

Повторното заразяване се случва рядко, само че надалеч не е изключено

Авторите на проучването са проучили голямо количество данни, събрани в Дания по времето на първата и втората вълна от пандемията. Безплатни PCR проби за ковид там са били направени на над 4 милиона души през 2020 година, а резултатите са били в детайли оценени. Данните демонстрират, че приблизително 0,65 % от тестваните позитивно през първата вълна от пандемията са дали позитивен резултат още веднъж и през втората. В безспорни цифри това са 72-ма от общо 11 068 души. От септември до декември 2020 са осъществени общо 525 339 PCR-теста.

Делът измежду възрастните хора, които са дали позитивен тест и през първата, и през втората вълна от пандемията, е 0,88 %. Учените означават, че това е доста по-висока стойност. Според тях хората, предпазени от повторна зараза измежду преболедувалите над 65-годишна възраст, са едвам 47 %. Това значи, че тази възрастова група има едвам 47 % по-малък късмет да се болести, в сравнение с тези, които въобще не са имали контакт с вируса. При младите този % е към 80.

Все още не е ясно какъв брой дълго трае естествената имунна отбрана

" Нашето изследва удостоверява това, което и някои предходни работи към този момент са установявали – а точно, че " повторна зараза с ковид е рядко срещана измежду младите и здрави хора, само че за по-възрастните съществува нараснал риск от наново заразяване ", твърди един от създателите на студията - епидемиологът Стеен Етелберг от датския здравен институт SSI.

Колко дълго трае естествената имунна отбрана, която се построява след превозване на зараза, не може да се каже с акуратност. Възможно е обаче тя да продължава повече от половин година, споделя една от авторките Даниела Михлмайер. " В нашето проучване не открихме индикации за това, че имунитетът, предпазващ от повторна зараза, понижава през първите 6 месеца ", споделя тя. Тези резултати демонстрират, че защитните ограничения, като носенето на маски и спазването на отдалеченост, са от основно значение за по-възрастните хора, които към този момент са прекарали COVID-19. Датският разбор демонстрира също, че имунизирането е належащо и при хората, които към този момент са били заболели от COVID-19. Особено измежду по-възрастните хора не може да се разчита изцяло на съществуването на дълготраен натурален имунитет.

Ваксините са дълготрайното решение

В изследването от Дания не са били взети под внимание инфекциите с новите разновидности на ковид. Към момента обаче английската разновидност B.1.1.7 е виновна за над 90 % от всички нови инфекции в Дания. " Новите данни будят паника ", означават в The Lancet английските учени Роузмари Бойтън и Даниел Алман. " Всички тези данни са удостоверение за това, че надали може да се разчита на сериозен предпазен имунитет след естествено настъпила зараза, както и че световната стратегия за имунизиране ще се окаже трайното решение ", обобщават те.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР