Няколко европейски страни вече подготвиха и представиха планове за действие,

...
Няколко европейски страни вече подготвиха и представиха планове за действие,
Коментари Харесай

Какви мерки ще предприеме България, ако Русия спре доставките на газ?

Няколко европейски страни към този момент приготвиха и показаха проекти за деяние, ако доставките на газ от Русия намалеят или напълно спрат. Мерките включват както по-рационално ръководство на потоците, по този начин и установяване на самобитни " дажби " за бизнеса и семействата. Русия заплаши, че ще спре доставките, в случай че " неприятелските " страни откажат да заплащат доставките в рубли, както изиска президентът Владимир Путин.  Какво тъкмо считат да вършат страните споделя Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция. 

Австрия

Страната, която внася от Русия към 80 % от газа, задейства първата стъпка от тристепенен проект за деяние при изключителна обстановка и стегна мониторинга на газовия пазар, само че към този момент не предприе съответни ограничения, с цел да си подсигурява различни доставки. Налагане на газови " дажби " ще се подхваща единствено, в случай че се стигне до третата фаза на проекта, озаглавена " незабавна рецесия ". 

България

Страната, която внася над 90 % от газа си от Русия, води договаряния с Азербайджан за доставки на газ и търси способи за прилагане на терминалите за полутечен газ в Гърция и Турция. Операторът на газопреносната мрежа откри търг за разширение на подземното вместилище и удвояване на потенциала му и се приготвя за вероятно спиране на газовите доставки.

Англия

Според представител на националната електропреносна мрежа, доставките са вероятни от няколко разнообразни източници. Доставките се чака да са задоволителни при всички сюжети. Англия получава едвам 3 % от газа си от Русия.

Дания  

Дания разгласи, че има същия проект за деяние като Германия, който всъщност е общоевропейски, само че всяка страна има право на своя оценка на казуса. Засега Копенхаген не е задействал първата фаза на проекта си за деяние.

Германия  

Германия задейства предходната седмица първия стадий на проекта си за дейности при изключителна обстановка. Вторият стадий планува спиране на доставките или високо ползване, което нарушава салдото и не може да се уравновеси без интервенция. Третото равнище е изключително състояние, при което пазарните ограничения към този момент не работят и мрежовият регулатор получава правото да взема решение по какъв начин да разпределя газа. През 2021 година Германия е внесла 55 % от газа си от Русия, а през 2022 година - 40 на 100.

Гърция  

По силата на проекта си за деяние страната, която употребява газ най-много за произвеждане на ток, ще получи спомагателни количества полутечен газ, а четири топлоцентрали ще преминат на дизел. Ще се усилят доставките и на азерски газ. Ще се задействат и свободните мощности за произвеждане на ток от въглища. Руският газ покрива към 40 % от потребностите на страната.

Италия

Министърът на екологичния преход Роберто Чинголани съобщи пред " Радио 24 ", че Италия може да разчита на обилни запаси, с цел да избегне сериозна обстановка през идващите няколко месеца даже и да има спирания в доставките от Русия. По думите му първите покупко-продажби за доставки по тръбопроводи от Алжир, Либия и Азербайджан, както и по терминали от Катар, Съединени американски щати и Мозамбик могат да бъдат подписани още идната седмица. Италия получава 40 % от газа си от Русия.

Нидерландия  

Нидерландия получава 15-20 % от газа си от Русия. Правителството помоли бизнеса и жителите на страната да понижат потреблението, само че към този момент не е задействало спешен проект.

Полша

По силата на закона за наложителните запаси, при положение на риск за доставките полското министерство за климата внася официално искане до държавното управление да наложи ограничавания на използването на газ от потребителите. Те засягат първо индустрията, а семействата биват предпазени. Полша внася към 50 % от газа си от Русия.

Франция  

Френският оператор на газопреносната мрежа " Же Ар Те газ " (GRTgaz) приготви ограничения за деяние при положение на спирания в доставките и прикани за запълване на хранилищата преди идната зима. Мерките дават опция на фирмите да понижават или стопират газовото ползване до два часа за огромни консуматори, свързани с мрежата. Франция получава към 20 % от газа си от Русия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР