Няколко десетки активисти от международната природозащитна организация "Грийнпийс" участват в

...
Няколко десетки активисти от международната природозащитна организация "Грийнпийс" участват в
Коментари Харесай

"Грийнпийс" организира голяма протестна акция срещу сечта в Беловежката гора в Полша

Няколко десетки деятели от интернационалната природозащитна организация "Грийнпийс " вземат участие в огромна протестна акция против подхванатото от полските управляващи изсичане на дървета в Беловежката гора - една от последните девствени гори в Европа, съобщи ТАСС, като се базира на електронния в. "Газета вспулчесна ".

В почналата призори акция участваха деятели от 12 страни. Природозащитници се покатериха на античните дървета и блокираха машините на дървосекачите.

Активистите упрекват Варшава, че не съблюдава европейските наредби за отбрана на една от най-древните гори в Европа. Полският министър на околната среда Ян Шишко отхвърли обвиняванията на природозащитниците, като акцентира, че става въпрос единствено за лимитирана санитарна сеч, чиято цел е оправянето с бръмбари корояди посредством премахване на болните дървета, отбелязва Ройтерс.

Екоактивистите настояват, че имат доказателства за осъществяване на комерсиална сеч, която заплашва хабитата на зубри, рисове и редки птици, включен в листата на ЮНЕСКО на международното естествено и културно-историческо завещание.

"Активисти от цяла Европа пристигнаха да стачкуват против унищожаването на нашето общо завещание и да упорстват за опазването му ", съобщи ръководителят на полския клон на "Грийнпийс " Роберт Циглицки. Той дефинира днешния митинг като най-големия, откогато през 2016 година полските управляващи позволиха увеличението на сечта.
Скандалът към Беловежката гора продължава към този момент няколко месеца. Планът на държавното управление планува да бъдат изсечени към 1,3 милиона дървета, инфектирани с рисковия бръмбар корояд типограф. Еколозите, на собствен ред, стачкуват против проекта и настояват, че гората може да се оправи сама посредством натурален развой на възобновяване.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР