Някои учени смятат, че черните дупки не са еднакви и

...
Някои учени смятат, че черните дупки не са еднакви и
Коментари Харесай

Черна или червеева дупка?

Някои учени считат, че черните дупки не са идентични и някои от тях може да са по-скоро червееви дупки. За да разберем, ще ни би трябвало метод да определим разликата сред двете сигурно.

Във физиката червеевите дупки са хипотетични формирания в пространство-времето, които свързват две точки от пространството и времето.

Възможността за съществуването на такива обекти се загатва в Общата доктрина на относителността на Айнщайн. Идеята за тяхното битие е пристигнала на немския математик Херман Вайл през 1921 година

Според учените, в случай че червеевата дупка може да се употребява като средство за пътешестване, тя доста би скъсила пътя сред обектите в Космоса. Името идва от приликата с червей, който прегризва ябълка. Това име е измислено от учения Джон Арчибалд Уилър през 1957 година

В нова публикация съветски учени настояват, че вярно ориентиран гърмеж на гама излъчване може да разкрие червееви дупки в дегизировка на черни дупки.

Как работи червеевата дупка? Отговорът в действителност е релативно елементарен и също по този начин разкрива за какво такава дупка би имала откриваемо физическо „ подсещане “.

Чарлз К. Чой от изданието Space изяснява: „ Всяка материя, попадаща в устието на свръхмасивна червеева дупка, евентуално ще се движи с извънредно висока скорост заради мощните си гравитационни полета. Учените са моделирали последствията от материята, която тече през двете усти на червеева дупка до мястото, където тези усти се срещат, „ гърлото “ на червеевата дупка. Резултатът от такива конфликти са сфери от плазма, разширяващи двете устия на червеевата дупка съвсем със скоростта на светлината, споделят откривателите.

Този „ изблик “ в дословния смисъл е това, което учените могат да търсят. „ Сферите на плазмата от червееви дупки могат да доближат температури от към 10 трилиона градуса по Целзий “, написа Чой. „ При такава топлота плазмата ще създава гама лъчи с сили от 68 милиона електронволта. “

Този радиационен автограф се разграничава даже от най-мощните и лъчезарни известни типове черни дупки. Поради това този автограф може незабавно да каже на учените, дали това е червеева дупка.

Тази част е значима, защото теорията за черните дупки като червееви дупки се припокрива с един характерен тип черна дупка: дейното галактическо ядро ​​(AGN), което е гигантско и извънредно мощно.

AGN дават на центровете на галактиките тяхната непокътната бляскавост, откъдето идва и името, а учените спорят за същинската им същина отдавна. „ Основната догадка на тази работа е, че дейните космически ядра са уста на червееви дупки, а не свръхмасивни черни дупки “, изясняват откривателите.

„ AGN не са добре разбрани, с качества на свръхмасивни черни дупки, смесени с изключителна бляскавост. Те са разграничени на категории въз основа на разнообразни фактори, само че концепцията, че те излъчват голямо количество радиация е това, което играе роля в това проучване.

Техният радиационен автограф е задоволително друг от това, което би се получило от същинска черна дупка, че учените не могат да объркат едното с другото.

И по този начин, по какъв начин би работил подобен тест? Помислете за гледане на две лампи, където едната има „ топла “ компактна флуоресцентна крушка, а другата има „ натурален “ звук. Веднага можете да кажете не просто, че те са разнообразни, само че евентуално и каква е разликата. За космолозите разликата сред червеевите дупки и AGN ще бъде също толкоз ясна.

Един от създателите на проучването, споделя пред Space, че е сюрпризиран, че това не е премисляно до момента, тъй като е толкоз просто.

При бъдещи проучвания, в случай че учените могат да разпознават гама-лъчение, идващо от хипотетично галактическо ядро, тези резултати от изследването значат, че могат да рискуват да предположат, че обектът въобще не е галактическо ядро, а най-вероятно е червеева дупка.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР