Някои партии ще имат последен шанс да действат рационално и

...
Някои партии ще имат последен шанс да действат рационално и
Коментари Харесай

Политолог посочи най-голямата грешка на съюза ПП и ДБ

Някои партии ще имат финален късмет да работят рационално и съгласно упованията на гласоподавателите, а главното очакване е да има държавно управление. Това изясни пред БНР политологът проф. Румяна Коларова.

„ В момента България върви без ръководство. Служебното държавно управление не може да предложи решение на основни проблеми, без които страната отива към бездна ", сподели Коларова.
-->
Най-баналното нещо, което може да кажем е, че това е началото на предизборната акция, която не  е серпантина през последните две години, уточни още тя.

„ Проблемът в България е, че до този миг преструктуриране на парламентарното болшинство в границите на настоящия мандат не се  е случвало, като се изключи кабинета на Беров “.

Тя даде за образец Италия, в която много постоянно има преструктуриране на парламентарното болшинство.

„ Излъчването на два-три кабинета  в границите на един мандат е постоянна процедура, даже там, където има ясни болшинства. Не знам за какво българските политици имат мъчителен боязън, че може да се смени кабинетът или министър председателят. “

Проблем е също, че на българските политици акълът им идва постфактум, означи проф. Коларова.

„ Например Политическа партия съумяха да формулират 5 целта и започнаха да приказват за държавно управление с стеснен небосвод. Можеха да го създадат в предходния парламент. Вторият миг е, че не може да търсиш парламентарна поддръжка, без да предложиш някакъв тип отстъпки. Политическа партия и Демократична България потеглят към идващите избори със поръчката, че желаят да са първа политическа мощ. Можеха да са такава в този парламент, в случай че бяха създали парламентарен съюз преди или при конституирането на Народното събрание. На тях щеше да бъде връчен първият мандат. Мислите ли, че гласоподавателите им ще го простят? "

Политиците вършиха необратими ходове, които затварят вратите за диалог, заключи тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР