Някои от наградените или номинираните за най-престижни награди филми стават

...
Някои от наградените или номинираните за най-престижни награди филми стават
Коментари Харесай

Кандидати за „Оскар“, „Бафта“ и „Златен глобус“ на София Филм Фест в Пловдив


Някои от наградените или номинираните за най-престижни награди филми стават част от програмата на София филм фест в Пловдив. Форумът ще бъде открит на 15 март и ще продължи до 31 март на нормалното си място – арт киното на Пловдив Lucky Дом на киното.

Сред най-очакваните заглавия е новият филм на Вим Вендерс „ Прекрасни дни “, който е номиниран за най-хубав интернационален филм „ Оскар “. Творбата на именития кинорежисьор към този момент взе награди от влиятелния фестивал в Кан, където бе номиниран за „ Златна палма “ и завоюва в категорията най-хубав артист и премията на Екуменическото жури. Сюжетът наблюдава един чистач на тоалетни в Япония, който пътува сред другите си работни места, а саундтракът на живота му е формиран от класическа рок музика, подбрана персонално от Вендерс. Прожекцията на кино лентата на Вендерс е на 23 март от 18.30 ч.

Също с номинация за чуждоезичен „ Оскар “ е „ Учителската стая “. Германското заглавие на режисьора Илкер Чатак ни среща с учителката в немско учебно заведение Клара, която е от полски генезис, който обаче крие. Неин възпитаник от турски генезис е упрекнат незаслужено в обири, осъществени в учебното заведение и тя потегля по дирите на същинския нарушител. Филмът е притежател на премия Label Europa Cinemas, премия на арт кината в секция „ Панорама “ от фестивала в Берлин, както и в 4 категории от Немските кино награди, измежду които за най-хубав филм. „ Учителската стая “ може да гледаме на 19 март от 20.45 ч.

„ Заседнали “ пренася феновете в близкото минало и ги среща с колоритни герои. Основен измежду тях е „ ококореният саможивец, преподавател по история, който никой не харесва “ – в ролята е Пол Джамати, който към този момент завоюва „ Златен Глобус “ и премията на рецензията в Съединени американски щати, а осъществяването му е номинирано за „ Оскар “ и БАФТА. Неговият воин няма при кого да чества Коледа и даскалът остава да „ надзирава “ учениците, които не могат да се приберат по домовете си. Задачата му се лимитира до един 15-годишен палавник на име Ангъс. Към двамата неудачници се причислява и готвачката на учебното заведение. Тримата оформят необичайно коледно „ семейство “, на което се случват доста занимателни неща в двете снежни седмици в Нова Англия. С пет номинации за „ Оскар “, в това число за най-хубав филм, с над 100 награди и съвсем 200 номинации в целия свят, „ Заседнали “ ще се трансформира във фестивален шлагер и за феновете у нас през март.Прожекцията е на 21 март от 20.45 ч.

„ Всички сме непознати “ на Андрю Хейг се появи като ослепителен фойерверк на филмовия хоризонт и продължава да очарова феновете на сюрреалистични, изпълнени с страсти, удивителна сила и впечатляващи герои киноистории. С над 100 номинации на фестивали в Европа и Америка, в това число и 6 упования за БАФТА, с награди, присъдени от кинокритици от целия свят, филмът получава и овациите на публиката, извоювана от деликатния баланс сред чувствената любовна история и съкровените фамилни връзки. Разказът е акомодация по романа „ Strangers “ на Таичи Ямада и среща феновете със уединен публицист, потопен в мемоари за от дълго време умрелите си родители. Той стартира буйна любовна връзка с загадъчен комшия, а връщането му в родния дом го среща с... майка му и татко му (Клер Фой и Джейми Бел), които наподобяват съвсем като в спомените от преди 30 години... Филма може да гледаме на 16 март от 20.30 ч.

Билетите са на цени 10 лева и 9 лева – понижен за студенти и пенсионери. Карта за 5 прожекции е на цена 45 лева София Филм фест в Пловдив се организира със съдействието на община Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР