Някои личностни характеристики или умения, които обикновено се смятат за

...
Някои личностни характеристики или умения, които обикновено се смятат за
Коментари Харесай

12 признака на истинската интелигентност, които не могат да се имитират

Някои личностни характерности или умения, които нормално се считат за безполезни (или даже вредни), приказват за високо равнище на мозъчна интензивност, считат учени. Ето няколко признака, които съгласно експертите демонстрират по-висока просветеност.

12. Левичари сте (или си служите еднообразно с двете ръце).

В публикация от 1995 година журналистката от „ Ню Йоркър “ Мария Конникова разказва опит, който се организира измежду група левичари и десничари:

“Левичарите са по-умели при съчетание на два елементарни предмета по нов метод, с цел да образуват трети. Те също се оправят чудесно, когато би трябвало да групират описи с думи в колкото се може повече различни категории. “

Учените свързват левичарството, както и умеенето да използваме и двете си ръце, с неконвенционалното мислене и способността да се генерират нови хрумвания. 

Независимо коя е водещата ви ръка, потребно упражнение е да се учите да правите някои дейности с другата. Това задейства неразвитите области на мозъка.

11. Често се притеснявате даже за най-дребните неща.

В едно проучване 126 студенти трябвало да попълнят въпросници за това какъв брой постоянно се усещат обезпокоени, обръщат внимание на клюки или мислят за обстановки, които ги разстройват. 

Оказало се, че по-притеснителните имали доста по-висок речеви разсъдък. С други думи - имат по-богат речников ресурс, по-добре категоризират думите и схващат смисъла на фразеологизмите.

10. Обичате да се шегувате.

Връзката сред хумора и интелигентността се удостоверява от забавно изследване, извършено в университета на Ню Мексико. 400 студенти да дискутират по избрани тематики. След приключването на тестванията студентите би трябвало да сложат надписи на избран брой рисунки и карикатури. 

Тези надписи са прегледани от самостоятелни оценяващи. 86% от студентите, получили най-вече точки на теста, са избрали хумористични заглавия на рисунките. По-късно същото проучване е извършено с комици и всички те са получили над междинните резултати на теста за вербална просветеност.

Според учените хуморът има отражение върху интелектуалните качества, поддържа мозъка и нервната система в добра форма и ни прави по-умни.

9. Прекалено любопитни сте

“Любопитното дете, за разлика от това, което просто учи наизуст, е по-вероятно да стане модернист, когато порасне, ” споделят учени от Лондонския университет по логика на психиката.

В “Харвард Бизнес Ревю ” проф. Томас Чаморо-Премузич изяснява по какъв начин любознанието и “глада за познание ” ни вършат по-умни. “Любопитството прави детето по-увлечено от науката и изкуството като средства за знание и самоизразяване ”.

В едно английско проучване учените наблюдават 6 000 души, родени през последните 50 години. 11-годишните деца, получили по-високи резултати на тестванията за просветеност, били по-любопитни и отворени за нови прекарвания след години.

8. Вие сте „ сова ” 

Ако сте „ нощна птица “, е допустимо нивото ви на просветеност да е по-високо от междинното. Учените допускат, че това се дължи на мозъчната интензивност, която е толкоз висока, че нарушава ежедневните биоритми. В изследване, оповестено от научното списание Personality and Individual Differences ( “Характер и самостоятелни разлики ”), е изследвана връзката сред интелигентността в детството и навиците за сън при младежите. Установено е, че множеството от най-умните младежи обичат да се разсънват по-късно през делничните дни и през уикендите. Друго сходно проучване открива същата взаимозависимост при бойци от американските военно-въздушни сили.

7. Впечатлителни сте и се разсейвате елементарно.

Ако постоянно се разсейвате от вести в обществените мрежи, в почивките или даже по време на диалог, може да сте по-умни от останалите. Според едно ново изследване, колкото по-трудно е за един човек да остане съсредоточен, толкоз по-умен е той. Според учените високото равнище на мозъчна интензивност е по-трудно да се държи под надзор. 

6. Ходите пеш.

Американски учени организират статистическо изследване, което открива, че хората, живеещи в насочени към пешеходци градове, имат по-високи равнища на просветеност от тези, които живеят в градовете, където превозът (в частност автомобилният) доминира. Същите резултати излизат след изследване на пешеходните региони на огромните градове.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР