Някои инвеститори в деноминирани в щатски долари руски държавни дългови

...
Някои инвеститори в деноминирани в щатски долари руски държавни дългови
Коментари Харесай

Руски кредитори са получили лихвените си плащания в долари

Някои вложители в деноминирани в щатски долари съветски държавни дългови бумаги към този момент са получили заплащанията си по купоните в зелени пари, които Москва трябваше да преведе през седмицата. Това значи, че толкоз дълго предстоящият интернационален банкрут на Русия към този момент се отсрочва. 

Руското финансово министерство уведоми в средата на седмицата, че е превело средства за покриване на 117 млн. $ за лихви по две държавни облигационни доларови излъчвания. Плащането бе дължимо на 16 март с 30-дневен гратисен интервал. 

Един от щастливците, получили парите си, споделя учудването си, че купоните са платени макар упованията му и то в долари. Други кредитори към момента чакат средствата си, само че към този момент с оптимизъм, че пътуват към тях. Те показват, че през последните дни са получили преводи по деноминирани в твърда валута облигации от държавни и частни съветски компании. 

Добре осведомен източник е съобщил на организация " Ройтерс ", че задграничната банка сътрудник на Русия " Джей Пи Моргън Чейз " е обработила изпратения от Москва превод и е заверил с него сметката на разплащателния сътрудник " Ситигруп ", който ще ревизира и след това ще трансферира дължимите суми към обособените притежатели на съветски дългови бумаги.     

Това е първото заплащане по задгранични държавни съветски облигации след наложените от Запада мащабни санкции против Русия поради нахлуването й в Украйна. Москва предизвести, че ще погасява задграничните си отговорности в рубли, в случай че доларовите преводи не стигнат до притежателите им, тъй като са подредени от замразената част от 315 милиарда $ от запасите на " Банк России ". Кредитната организация " Фитч рейтингс " пък разгласи, че сходен акт ще се смята за държавен банкрут. 

Другият член на " огромната тройка " международни рейтингови организации - " Стандард енд Пуърс " - намали на 17 март кредитната оценка на Русия от " ССС- " на " Секретен сътрудник " с претекст, че обслужването на отговорностите през идните седмици може да се натъкне на механически трудности. 

Заради съветската инвазия в Украйна Вашингтон наложи тежки наказания на " Банк России " и блокира американците от участие в каквито и да било преводи, свързани с нея. В началото на март обаче американската Агенция за надзор на задграничните активи оторизира преводи за жители на Съединени американски щати за " приемане на лихви, дивиденти или заплащания на главници на падеж по дългови бумаги или акции ", издадени от съветското министерство на финансите, централната банка или от държавния фонд на Русия. Изключението изтича в среднощ на 25 май.    

Москва също вкара прецизни нови правила за чужденците, искащи позволение да купуват или продават съветски активи - от скъпи бумаги до недвижими парцели - демонстрира известие на " Ситигруп " до нейн клиент. Това предизвика нови опасения, че западните вложители могат да се окажат притиснати да създадат съществени преоценки на съветските си инвестиции. 

Лихвеното заплащане на 16 март е първото от поредицата дължими от съветската страна преводи, като до края на месеца би трябвало да се изпратят още 615 млн. $. Първото заплащане на главница е на 4 април когато е падежът на облигации за 2 милиарда $. След 25 май до края на годината Русия ще би трябвало да преведе още съвсем 2 милиарда щ. $ по задгранични дългови бумаги. 

Опасенията на анализаторите са, че макар сполучливата " тестова " лихвена трансакция, последващи погашения могат да се третират друго или тъй като ще се реализират посредством Руския народен депозитар или тъй като в контрактите е заложена алтернатива за погашение в рубли.  

Самите бумаги са издадени при най-различни условия и правни съглашения. Облигациите, продадени след глобите поради анексирането на Крим през 2014-а, съдържат алтернатива за заплащания в различни валути. А за книжата, издадени след 2018-а, като различна парична единица е посочена съветската рубла.

В момента съветските дългови бумаги се движат на мощно обезценени нива при извънредно ниско ликвидна търговия по няколко пъти дневно, по данни на Refinitiv. 

Надбавката, която желаят вложителите, с цел да предпочетат съветски облигации в твърда валута пред американски дълг, се е свила до 3737 базови пункта на 17 март - най-малкият марж от началото на месеца, съгласно световния показател EMBI на " Джей Пи Моргън Чейз ". Премията беше малко над 200 базови пункта доникъде на февруари когато съветски банкрут се смяташе за невъобразим.  

Следят се под лупа и опцията и желанието на съветските компании да погасяват отговорностите си. Те са емитирали облигации в твърда валута за съвсем 100 милиарда $, като близо една пета от тях са в ръцете на задгранични вложители. 

На 17 март съветската държавна осведомителна организация съобщи, че вторият по величина съветски държавен заемодател " Внешторгбанк ", който също е включен в западния лист от наказания, ще трансферира обслужването на задграничните бумаги на други съветски финансови компании. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР