Някогашният крал на Гърция Константин II почина на 82 години

...
Някогашният крал на Гърция Константин II почина на 82 години
Коментари Харесай

Отиде си последният крал на Гърция

Някогашният крал на Гърция Константин II умря на 82 години в Атина след инсулт. Това заяви гръцкият информативен портал Newsbomb.

Константин II е роден на 2 юни 1940 година в Атина и е последният крал на Гърция (1964-74 г.) от династията на Глюксбургите. Той е наследник на крал Павел I и Фридрих Хановерски. Той е последният правоверен монарх, който ръководи страната. Като потомък на датския крал Кристиан IX той носи купата принц на Дания.
-->
Когато през 1967 година на власт в Гърция идва профашистката хунта на Черния полковник, Константин се пробва да се опълчи против нея, като приканва народа към протест по радиото. Но без поддръжка е заставен да избяга от Гърция и да заживее в Рим. През 1973 година с референдум монархията е отстранена и е открита република.

След свалянето на военната тирания демократичното държавно управление организира втори референдум на 8 декември 1974 година, който удостоверява волята на народа да не се възвръща монархията. Константин в никакъв случай не признава тези референдуми и в никакъв случай не абдикира публично. Въпреки това Глюксбургската монархия престава да съществува и е основана Гръцката република.

До 2013 година някогашният крал живее със фамилията си в Лондон. През май 2013 година кралското семейство се реалокира за непрекъснато в Гърция - в Портохелион в община Ермионида, на 6 км от остров Спецес. Заради съществени здравословни проблеми някогашният монарх живееше през последните месеци в Атина, с цел да бъде покрай болничното заведение, в която се лекува.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР