Някога високо оценяваните финансови технологични компании са изгубили близо половин

...
Някога високо оценяваните финансови технологични компании са изгубили близо половин
Коментари Харесай

Акциите на финтех сектора са изгубили близо половин трилион долара

Някога високо оценените финансови софтуерни компании са изгубили близо половин трилион $ от капитализацията им по отношение на най-високите си стойности. Секторът беше във напредък по време на локдауните и се възползва от взрива на първичните обществени предлагания в последните години. От началото на 2020 година над 30 финтех компании са излезли на борсата в Съединени американски щати съгласно данни на CB Insights, представени от Financial Times, а вложителите заложиха на тях, улавяйки наклонността на цифровизация, която беше ускорена от пандемията.

Сега обаче страховете, свързани с растящите лихви, неналичието на облаги и неутвърдените бизнес модели направиха акциите на финтех фирмите едни най-продаваните от вложителите, до момента в който стопанските системи са се запътили към евентуална криза. Цените на неотдавна листнати финансови софтуерни платформи приблизително са се намалили с над 50% от началото на годината, демонстрира разбор на Financial Times, до момента в който Nasdaq Composite е понижен с 29%. Общата им пазарна капитализация се е намалила със 156 милиарда $ през 2022 година, а по отношение на пиковите стойности спадът е към 460 милиарда $.

Финтех платформите, изключително тези за цифрови разплащания, бяха измежду най-големите печеливши по време на коронавирус, когато хората стояха у дома и пазариха онлайн, споделя Дан Долев, анализатор в банката Mizuho. Сега те минават през несъразмерна промяна в посока надолу, повече от други браншове. Долев чака възобновяване на доста компании през второто полугодие, когато сравненията на годишна база ще станат по-благоприятни.
Реклама
Онлайн кредиторът Upstart упрекна икономическите разтърсвания за забавянето на растежа на приходите си и увеличението на загубите, с което заключи провокациите пред финтех промишлеността. Резултатите на фирмите в този момент наподобяват по-лоши и поради базата за съпоставяне - те бяха извънредно мощни през последните години, като през 2020 година приходите растяха с над 1000%. Спадовете не подминават и открити компании като PayPal и Block (преди известна като Square), които са изгубили близо 300 милиарда $ капитализация тази година.
Отливът обгръща и частните компании
Ударът върху оценките на обществените компании се трансферира и към частните. По-рано този месец Klarna понижи оценката си от 46 милиарда $ до под 7 милиарда в кръг от частно финансиране, а Wall Street Journal заяви, че Stripe е намалила вътрешната си оценка с над една четвърт. Рисковите вложения също понижават от другояче възходящия бранш. През 2021 година в Съединени американски щати 1 от 5 $ от вложенията в рисков капитал са били във финтех стартъпи. Но през първото тримесечие те са намалели с 18%.

Компаниите изпитват напън и от още една посока - регулаторите. Бюрото за финансова отбрана на потребителите предишния декември започва следствие на компании, предлагащи услугата buy now, pay later (отложено плащане), а след последните сривове на криптосектора от ден на ден се приказва и за регулации в сферата. Американският регулатор SEC преценя дали практиката payment for order flow, която стои в основата на бизнес модела на платформи като Robinhood, съставлява спор на ползи. Акциите на Robinhood са над 50% надолу от началото на годината и с съвсем 90% от историческия им връх през август предходната година.
Дългосрочният интерес остава мощен
Въпреки множеството провокации доста вложители не престават да залагат на бранша. ETF-ът на ARK, един от най-популярните фондове, отдаден на финтех промишлеността, е понижен с 62% тази година. Но чистите изходящи потоци са под 90 млн. $ спрямо входящите потоци от 2.7 милиарда $ през последните 2 години. А след внезапния спад по-рано тази година вложителите са вложили чисто нови 31 млн. $ от началото на юни.
Реклама
Педро Паландрани от Global X, която също има ETF, фокусиран върху финтех бранша, чака напрежението да продължи и през останалата част на 2022 година Покачващите се лихви ще основат провокации за фирмите, които оферират заеми, изключително buy now pay later. Все отново ETF-ът регистрира едвам 40 млн. $ чист отлив от началото на годината, което демонстрира, че инвеститорският интерес в дълготраен проект остава мощен.
Свързани публикации Светкавичният банков превод в България става мейнстрийм 15 юли 2022, 06:24 Голямото разтърсване в Силициевата котловина 8 юли 2022, 06:21 Потокът от IPO-та пресъхна 1 юли 2022, 06:27 Revolut ще предлага карта за покупка на артикули и услуги с отсрочено заплащане 24 юни 2022, 16:20 Честна ли е търговията на американския фондов пазар 24 юни 2022, 06:28 Борсовата игра на Webit: Всичко за първото IPO на BEAM за годината 2 юни 2022, 10:44 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР