Някога през бургундското село Лукс е текла река. Сега вместо

...
Някога през бургундското село Лукс е текла река. Сега вместо
Коментари Харесай

Европейските реки пресъхват, измира рибата

Някога през бургундското село Лукс е текла река. Сега вместо нея там има бял прахуляк и хиляди мъртви риби,които покриват необятното й русло, което се вие ​​сред редици дървета. Това е някогашната река Тиле... Така стартира материал на Associated Press, описващ апокалиптичната суша в Западна Европа.

От пресъхнали и напукани празни язовири в Испания до спадащи равнища на водата на основните европейски водни артерии като Дунав, Рейн и По, безпрецедентна суша визира съвсем половината от европейския континент. Тя поврежда стопанствата, постанова ограничавания на водата, предизвиква горски пожари и заплашва водните жители.

От съвсем два месеца в Западна, Централна и Южна Европа не е имало обилни превалявания. И сухият интервал се чака да продължи, а специалистите споделят, че това може да се трансформира в най-лошата суша от 500 години.

Изменението на климата утежнява изискванията, защото по-високите температури форсират изпарението, жадните растения поемат повече влага, а понижените снеговалежи през зимата лимитират запасите от прясна вода, налична за напояване през лятото. Европа не е сама в рецесията, като за суша се оповестява и в Източна Африка, западните щати на Съединени американски щати и Северно Мексико.

Докато върви в необятното 15 метра речно корито в Лукс, Жан-Филип Куасне, основен механик в локалната Федерация за лов на риба и запазване на водната среда, изброи типовете риби, които са умрели в река Тиле.

" Сърцераздирателно е ", сподели той. " Средно текат към 8000 литра в секунда.... А в този момент нула литра. "

Без дъжд реката " ще продължи да се изпразва. И да, всички риби ще умрат.... Те са хванати в капан нагоре и надолу по течението, няма вода, която влиза, тъй че равнището на кислорода ще продължи да понижава, защото размерът (на водата) ще понижава ", сподели Куасне. " Това са типове, които последователно ще изчезнат. "

Съвместният проучвателен център на Европейската комисия предизвести тази седмица, че сушата ще се утежни и евентуално ще засегне 47% от континента.

Андреа Торети, старши откривател в Европейската обсерватория за засушаване, сподели, че сушата през 2018 година е била толкоз рискова, че не е имало сходни събития през последните 500 години, " само че тази година мисля, че е в действителност по-лошо ".

През идващите три месеца " към момента виждаме доста висок риск от сухи условия над Западна и Централна Европа, както и в Обединеното кралство ", сподели Торети.

Настоящата обстановка е резултат от дълги интервали на изсъхнало време, породени от промени в международните метеорологични системи, сподели метеорологът Петер Хофман от Потсдамския институт за проучване на въздействието върху климата.

" Просто през лятото го усещаме най-силно ", сподели той. " Но в действителност сушата се натрупва през цялата година. "

Изменението на климата понижи температурните разлики сред районите, изтощавайки силите, които движат въздушния поток, който нормално носи влажно атлантическо време в Европа, сподели той.

По-слаб или неустойчив въздушен поток може да докара до извънредно парещ въздух, приближаващ към Европа от Северна Африка, което води до продължителни горещи интервали. Обратното също е правилно и полярен ураган от леден въздух от Арктика може да аргументи условия на заледяване надалеч на юг от местата, които нормално би достигнал.

Хофман сподели, че наблюденията през последните години следват най-лошия сюжет от предсказаното от съществуващите климатични модели.

Сушата накара някои европейски страни да наложат ограничавания върху потреблението на вода, а корабоплаването по Рейн и Дунав е застрашено.

Рейн може да доближи сериозно ниски равнища през идващите дни, което да направи превозването на артикули - в това число въглища и бензин - все по-трудно. В река Дунав управляващите в Сърбия започнаха копаене на пясък, с цел да задълбочат водния път и да обезпечат гладко придвижване на плавателните съдове.

В прилежаща Унгария необятни елементи от известното езеро Веленце покрай Будапеща са се трансформирали в петна от засъхнала тиня, на която се стичат дребни лодки. Инсталирано е съоръжение за аерация и циркулация на водата, с цел да се защитят водни животни, само че качеството на водата се е влошило дотам, че е наложена възбрана за плуване на един от плажовете през почивните дни.

Нивата на По, най-дългата река в Италия, са толкоз ниски, че баржите и лодките, потънали преди десетилетия, се виждат по това, което е било до неотдавна речно дъно.

Сушата засегна и Южна Англия, която получи едвам 10% от междинните си превалявания през юли. Пожарникарите се борят с невиждани естествени пожари, обхващащи сухи треви, които до неотдавна са били безкрайни ливади и пасища.

Британските семейства се сблъскаха с нови ограничавания за потребление на вода в петък, като елементи от Англия евентуално публично ще разгласят положение на суша, до момента в който държавното управление, чиновниците по околната среда и водоснабдителните компании ще се съберат с цел да обсъдят въздействието на продължителното горещо и изсъхнало време върху водните ресурси в страната.

Местни медии, в това число BBC и Sky News, оповестиха, че няколко района на страната може да разгласят суша. Правителството сподели, че към момента не са взети решения преди срещата.

По-рано в петък водоснабдяването на Йоркшир разгласи, че се вкарва възбрана за поливане, която ще стартира на 26 август, забранявайки на клиентите да употребяват маркучи за поливане на градини, миене на коли или пълнене на детски басейни.

" Горещото и изсъхнало време значи, че реките в Йоркшир понижават и нашите резервоари са с към 20% по-ниски, в сравнение с бихме очаквали за това време на годината ", сподели Нийл Дюис, шеф по водата на районната водоснабдителна компания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР