Някак приятно е - от професионална гледна точка, разбира се,

...
Някак приятно е - от професионална гледна точка, разбира се,
Коментари Харесай

Още през 2017 г. ВАС отсече: в секциите трябва да има и машини!

Някак прелестно е - от професионална позиция, несъмнено, медиите непрекъснато да се занимават с бъдещето на машинното гласоподаване. Откъдето и да я погледнем, " въртележката " е приятна за окото и ухото, тъй като предлага от всичко по доста - разноцветни партийни отзиви, остри професионални конфликти, предостатъчно изобилни подмятания за добре платена интрига и подмолни интриги. Единственият проблем е, че всички - като че ли като по команда свише - гледат единствено напред и приказват само в бъдеще време.

 

На първото си съществено и пълноценно съвещание, извършено на 12 май, членовете на новата Централна изборна комисия тотално разочароваха подмолните букмейкъри, тъй като нито се сбиха по партийна линия, нито развяха кирливите ризи на предшествениците си от прозорците на някогашния партиен дом.

Тъкмо противоположното. Заседанието протече, както се споделя на дипломатически диалект, градивно, в дух на съгласие и взаимно почитание. И най-важното - от него не научихме нищо, което да не знаем от... четири години насам.

Цели два дни и половина, да вземем за пример, ръководителят и заместник-председателите на ЦИК - Камелия Нейкова, Росица Матева и Цветозар Томов, се скъсаха да изясняват, че разполагаме с към 9000 машини за гласоподаване, че те ще са задоволителни за предварителния избор на 11 юли, че вероятно ще има някакви логистични проблеми само с " обслужването " на задграничните секции - тъй като сега никой не може да предскаже нито техния брой, нито в коя страна и на кой континент ще са.

Другият огромен проблем, който явно вълнува всички, е обвързван с доставчика на машините - " Сиела норма ", и е многопосочен: първо - за какво е определена тъкмо тази компания, второ - за какво още не си е получила парите, трето - за какво тя е докарала тъкмо тези " венецуелски " машини, четвърто - за какво би трябвало да й плащаме цели 43 милиона и така нататък

Най-голямата мистерия обаче е друга: по силата на каква логичност шефовете на ЦИК - освен сегашните, а и техните прародители - би трябвало да дават отговор за неща, които по принцип са обвързване на изпълнителната власт? Точно по този начин - основното фразеология е " по принцип ". А нелицеприятният извод - за бодряците от ГЕРБ, естествено - е, че за Борисов и хунвейбините му в държавното управление, бягството от отговорност постоянно е било първа грижа. Тоест - черната работа и ругатните да ги отнасят шерпите, а на тях да им се поставят единствено хвалбите.

Номерът става по допустимо най-елементарния метод: Вождът заповядва на най-доверените си велможи какво желае, те го претворяват в проектозакон, който доверени парламентарни шерпи подписват и внасят в деловодството на Народното събрание, а най-после преторианската армия трансформира височайшата воля в наложителен за всички закон.

Действащият сега Изборен кодекс влиза в действие на 5 март 2014 година.

Разпоредбата на член 18, алинея 1 е безапелационна: " Организационно-техническата подготовка и застраховане на изборите, в това число с техника, консумативи и машини за машинното гласоподаване, се реализират от Министерския съвет и от регионалните и общинските администрации във взаимоотношение с изборните комисии ". Тоест - машините за гласоподаване би трябвало да бъдат купени от държавното управление, само че да бъдат стопанисвани от ЦИК.

А наредбата на член 206, алинея 1 е още по-категорична: " В изборната секция гласоподавателят може по собствен избор да гласоподава с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласоподаване " . С други думи - във всяка една изборна секция, без значение дали тя е в София, в сърцето на Родопите или посред пустинята Гоби, би трябвало да има и машина, и хартиени бюлетини.

По време на втория управнически мандат на ГЕРБ (ноември 2014 година - ноември 2016 г.) Изборният кодекс е ремонтиран пет пъти. По принцип, опцията всеки самичък да избира по какъв начин да гласоподава продължава да си съществува. В частност обаче Министерският съвет към този момент е освободен от задължението да се занимава с пазаруването на машините, тъй като тази отговорност е вменена на ЦИК.

В края на януари 2017 година - към месец и половина преди ГЕРБ да завоюва властта за трети път - тогавашният състав на ЦИК реши да купи не 12 000 машини, колкото изисква законът, а единствено 500 - едвам не е без никак. Тази откровена насмешка провокира светкавичната реакция на Слави Трифонов и на Радан Кънев, които на часа заведоха каузи във Върховния административен съд и ги завоюваха.

Решението на магистратите от Върховен административен съд бе огласено при започване на февруари 2017 година и накратко гласи, че ЦИК няма право да ревизира Изборния кодекс и би трябвало да купи толкоз машини, колкото са изборните секции.

И какво си мислите, че се случва след това? Ами тъкмо това, което... Бойко и хората му желаят: цялостен безпорядък!

(Първо - количеството на машините е свалено на 9000, защото ръководещите вземат решение, че няма потребност да харчат пари за секции с по-малко от 300 гласоподаватели.

Второ - в продължение на три години и половина те се вършат на ударени и не обезпечават на ЦИК парите, нужни за оповестяване на публичната поръчка.

И трето...

Както и да е, още веднъж сме във вица " Според съда всичко е ясно - да влезе убития! " Ето за какво първата работа на новия парламент би трябвало да е възобновяване на равновесието. И за начало - на часа да разтовари ЦИК от несвойственото й обвързване да се занимава с сделки и ремонт на машини за гласоподаване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР