Нужни са спешни мерки за подкрепа на засегнатите секториОчаквам инфлацията

...
Нужни са спешни мерки за подкрепа на засегнатите секториОчаквам инфлацията
Коментари Харесай

Добри Митрев: Държавата да помисли за бартери за газ

Нужни са незабавни ограничения за поддръжка на засегнатите браншове Очаквам инфлацията да е двуцифрена, споделя Добри Митрев, ръководител на БСК в особено изявление за в. “Стандарт “
Кой екскурзиант ще пристигна на Черно море в случай, че има война?

Търсят се други възможности за доставките на метали

Цената на тока за бизнеса още веднъж мина 500 лева

 

- Господин Митрев, какви са главните терзания на бизнеса по отношение на войната?

- На първо място - чисто човешкият взор на обстановката - умират хора. При една война се унищожава инфраструктурата, унищожават се доставките за всички, които получават или изпращат артикули, услуги и първични материали за страните, където е спорът. Специално за българската стопанска система отражението няма да бъде по никакъв начин положително. Не приказвам единствено географски - ние сме близки в културно, религиозно, езиково, просветително отношение с воюващите страни. Така че това потиска всички ни. Но огромните опасения са за енергийните доставки, за стокообмена, който имаме сред България и Украйна и България и Русия. Оттам имаме огромен импорт на метали, първични материали, които сега първо е невероятно да се изпълнят, второ - и в бъдеще е нестабилно дали ще можем да ги получим. Ние сме и експортьори към тези страни - българските предприятия, които създават артикули или правят услуги за този пазар - и съветския и украинския, също са в затруднено състояние.

- За кои сектори става въпрос?

- Получаваме доста първични материали и материали - никел, алуминий, редки метали - Русия държи международния пазар за тях. Злато сребро също. Машиностроене, металургия, химическа, преработвателна промишлености ще бъдат наранени. От Украйна и Русия ние получаваме доста аварийни елементи за селскостопанските и строителните машини. Нямаме опция сега. Изнасяме електродомакински уреди за този пазар, да вземем за пример бойлери. Нашата промишленост ще бъде съществено наранена. И най-много туризмът - един от най-пострадалите браншове, тъй като значителен брой туристи идват и от Русия, и от Украйна. Отменени са полетите, невероятно е да се пътува. Черно море е несигурна зона. Не би трябвало да мислим единствено за съветските и украинските туристи. Например кой финландец или норвежец ще пристигна да почива на Черно море в случай, че има война? Последиците за стопанската система ще са трагични, в случай че не свърши бързо този спор и в случай че страната не вземе съответни ограничения.

- Какви би трябвало да са те?

- По отношение на продоволствието и изхранването на популацията нямаме чак такава застрашеност, тъй като ние сме производител на пшеница. Но за всичко останало ще бъдем наранени. Това, което може страната доста бързо да направи, са спешни проекти за търсене на други възможности, да вземем за пример на металите - от други страни да ги получаваме. За газа има някакви очаквания, че може да се случи газовата връзка с Гърция и да имаме различни доставки за полутечен газ. Но бизнесът това не може да го свърши - работа на страната е. По отношение на електрическата сила - все още нямаме проблем - ние сме производител на ток, имаме български запас - въглища, имаме закупено нуклеарно гориво за атомната ни централа, което към този момент дава някаква сигурност. Съседните страни и Европа също купуват ток от България. Но още веднъж имаме повишаване на цената - за четвъртък тя мина 500 лв., преди няколко дни бе 300 лева Голям проблем ще имат топлофикациите при прекъсване на доставките на газ. Металургия, стъкларска индустрия, циментни и торови производители са напълно подвластни от природния газ за своята продукция.

- Заговори се за различен военно-временен бюджет. Има ли учредения за подобен?

- Ако има фрапантни отклонения от параметрите, които са заложени в признатия неотдавна бюджет, би трябвало доста съществено да бъдат прегрупирани целите. Големият риск е инфлацията, която може да се получи при дефицит на първични материали, материали и сила. В такива случаи цените скачат стремглаво.

- Може ли да се стигне до хиперинфлация?

- Към този стадий надали, изключително в случай че няма далавера от страна на търговците и прекупвачите. Но е допустимо да забележим двуцифрени цифри на инфлацията.

- По отношение на глобите, които лимитират разплащанията с изключването на съветските банки от SWIFT, по какъв начин вижда бизнесът опция?

- За природния газ на процедура ние предплащаме количествата, които ще закупим. И в случай че не можем да го платим, доставчикът е в правото си да приключи доставките. Това би трябвало да се реши на държавно равнище. Може да се разискват въпроси за бартери, за снабдители от друго място - каква ще е цената им, не дръзвам да мисля.

- Има ли компании, които са в доста тежко състояние към този момент и би трябвало да подхващат фрапантни ограничения - да вземем за пример да затворят?

- Ние не сме разпознали измежду членовете на БСК компании, които напълно да са подвластни от пазарите на Украйна или Русия към този миг. Но тези, които имат бизнес с Украйна и Русия, би трябвало да търсят къде да пласират своята продукция - в страни отвън този район, което ще изисква и време, и договаряния, може би и цените няма да са същите. Ще има наранени, само че сега най-засегнат е туризмът.

- Като работодателска организация смятате ли, че би трябвало да се подхващат ограничения за подкрепяне на най-засегнатите браншове?

- Разбира се. Това би трябвало да е държавна политика. В туризма има доста заети. Освен това той ще повлече и други браншове - храна, обслужване, авиациация. Трябва да се направи доста сериозен разбор за всички, които ще бъдат наранени от глобите и страната доста бързо да търси разновидности за спасяването им.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР