Нужни са бързи промени в няколко закона, за да се

...
Нужни са бързи промени в няколко закона, за да се
Коментари Харесай

Остарели наредби пречат да си правим зелен ток

Нужни са бързи промени в няколко закона, с цел да се форсира процедурата за слънчевите централи Най-големият проблем на България е неналичието на енергийна тактика, споделя инж. Веселин Тодоров, ръководител на Сдружение " Соларна Академия "
 

Съвет: при избор на компания за създаване на фотоволтаик първо проверете в уеб страницата на АУЕР
-->
Електропреносната ни система не е осъвременена, с цел да поддържа новите мощности

 

- Инж. Тодоров, през 2023 година българският бизнес ще може да се възползва от европейско финансиране за " зелена " сила. Какви стратегии следва да бъдат отворени?

- Предстои отварянето на няколко стратегии, които са ориентирани към бизнеса и битовите консуматори. В Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/ е планувана " Програма за финансиране на единични ограничения за сила от възобновими енергийни източници /ВЕИ/ в еднофамилни и многофамилни здания ", която се чака да започва напълно скоро. По нея се планува финансиране на ограничения за потребление на сила от ВЕИ от семействата. Допустимите крайни получатели по програмата са всички български жители или чужденци със статут на непрекъснато пребиваващи в България, обитаващи лична къща или личен апартамент в многофамилна постройка.

Друга идна процедура е ориентирана към бизнеса. Предприятията ще могат да аплайват по процедура " Изграждане на нови ВЕИ за лично ползване в композиция с местни уреди за предпазване на сила в предприятията " по Програмата за икономическа промяна към ПВУ. При нея допустимите действия са създаване на нови фотоволтаични съоръжения до 1 MW за произвеждане на сила от ВЕИ за лично ползване в композиция с местни уреди за предпазване на сила (батерии).

Тази година се чака да започва и процедурата за енергийна успеваемост на здания в областта на производството, търговията, услугите и туризма. Процедурата " Подкрепа за енергийно възобновяване на здания в областта на производството, търговията и услугите " се ръководи от  Министерството на районното развиване и благоустройството. Допустими претенденти за даване на средства могат да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите, както и микро, дребни, междинни и огромни предприятия. Те би трябвало да са  регистрирани не по-късно от 31.12.2019 година и да са осъществили избрани чисти доходи от продажби за 2022-ра финансова година според от категорията на предприятието. Сградите, в това число от бранш " Туризъм ", би трябвало да са благосъстоятелност на претендента или да са с учредено право на градеж в интерес на претендента.

- Какви пречки може да срещнат потребителите - бизнес и семейства, които желаят да се възползват от опциите да минат на слънчева сила?

- Потребителите се сблъскват най-много с административни пречки. Има остарели, неразбираеми и неефективни закони и наредби, които забавят процесите с месеци. Вече е ясно, че отпада разрешителното за градеж за дребни централи, което форсира процедурата за създаване на фотоволтаична централа с сред 2 и 3 месеца. През последните 2 година от Сдружение " Соларна Академия България " работихме интензивно в посока въвеждане на уведомителния режим, употребявайки всевъзможни институционални механизми. Радваме се, че напъните ни дадоха резултат и депутатите одобриха на второ четене и препоръчаните от нас законови промени. Такива режими от дълго време са въведени в страните в Западна Европа. За нас признатите промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) са дълго чакани и стъпка напред към енергийната самостоятелност на България и ще продължим да работим с сектора и народните представители за възстановяване на режима на инсталиране на централите и гарантиране на тяхната сигурност.

Има обаче още редица промени, които трябват да бъдат направени. Необходимо е да се обърне внимание на обезопасяването на централите, квалификацията на лицата, които ги построяват, както и да основат ясни процедури и стъпки за всяка част от процесите.

- Какви регулации би трябвало да бъдат отстранени още, с цел да се улеснят процедурите?

- Необходимо е разрешителното за градеж да се отстрани и при по-големите централи, в случай че не се отстрани - наложително да се понижи срокът. Трябва да има явен и структуриран развой, с цел да няма опция другите институции да поясняват наредбите по индивидуален метод, както се случва в този момент. Има и случаи, в които при създаване на централа в урбанизирани зони е належащо координиране с Регионална ревизия по околната среда и водите (РИОСВ), което ненужно забавя целия развой. Смятам за извънредно неотложно в най-кратък период да бъде въведена категоризация на централите, както и да бъдат направени промени в Закона за силата от ВЕИ, касаещи лицата, имащи право да извършват такива централи.

- Има огромен напор от компании, които оферират създаване на фотоволтаични централи и съоръжения. За какво би трябвало да внимават потребителите и вложителите?

- Необходимо е да се работи за промени в Закона за енергетиката, както и законите, които се отнасят до образованието и квалификацията. За страдание част от предложенията, които ние имаме за въвеждане на стойностен указател и съществени ограничения върху контрола на инсталаторите, заради една или друга причина не бяха гласувани в Народното събрание. Съвет към потребителите: наложително е при избор на реализатор за създаване на фотоволтаична централа да се направи инспекция в уеб страницата на Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР). В него има лист с инсталатори и информация за тяхната подготовка, както и по кое време е добита тя. Най-препоръчително е да се избере инсталатор с потвърден опит и осъществени планове. Задължително е да разчитаме на квалифицирани експерти с опит освен за гарантиране на надеждността и успеваемостта на централите, само че и поради сигурността. Важно е да се обърне внимание каква е експертизата на екипа, разполагат ли с задоволително личен състав, какъв е досегашният им опит при реализирането на планове. Препоръчително е да създадем и изследване за качеството на продуктите, които оферират - слънчеви панели, инвертори, акумулатори и други. Най-добрият вид е определената компания да може да осъществя процесите от начало до край, с цел да може да поеме отговорност и да подсигурява качеството и успеваемостта на централата. Важно е да се обърне внимание и на метода на водене на документи по плана от страна на компанията.

- Какви закони е значимо да бъдат променени незабавно откакто страната ни още веднъж има парламент?

- Заедно с членове на Сдружение " Соларна Академия България " направихме предложение за смяна в Закона за енергетиката. С представители на Народното събрание коментирахме, че поради финансирането на този вид съоръжения през идващите години, сигурността и качеството на оборудванията е допустимо да бъде компрометирана. За да се избегнат отрицателни последици, съгласно нас е належащо да се откри метод за ясното гарантиране на квалификацията на изпълнителите, които ще работят по тези централи със законови и подзаконови нормативни рамки.

Към момента няма и механизъм, който да пази вложителите - това също е значима част от цялостната тактика за развиване на енергетиката. Необходимо е да се разяснява облекчаването на процедурите и за по-големи централи.

- Как виждате развиването на България в региона на слънчевата сила в дълготраен проект?

- Най-големият проблем на България е неналичието на енергийна тактика. Това води до всеобщо създаване на централи, от време на време при неразбираеми условия, което ще докара до проблеми с електропреносната система.

България има капацитет освен за развиването на произвеждане на сила от слънчева сила, само че и от други ВЕИ, като геотермални, водородни и водни запаси. Стратегия, която сплотява всичко това в границите на тяхното рационално прилагане, би довела до една добре уравновесена енергийна система.

Липсата на тактика за развиване на енергетиката води до отлив на вложения, безпорядък в бранша и неявяване на поредност. Големият напън за декарбонизация води до разхищаване на средства под формата на разнообразни нереализируеми планове. Всичко това би могло след време да ни изправи пред енергийна рецесия в невиждани размери.

Аз съм на мнение, че такава тактика е наложителна за България, като тя би трябвало да е подкрепена с ясна стратегия за осъществяване за идващите 20 година Имайте поради, че фотоволтаичните модули са с най-малко 15-годишен експлоатационен интервал, което дава опция за един много дълъг интервал на обмисляне. Затова моето мнение е, че изработването на такава тактика би трябвало да стане бързо, добре премислено, с взор към новите технологии и подкрепено от заинтригуваните страни с действителен проект за осъществяване.

Важно е да се вземат и ограничения за ограничението на загубите в електропреносната система, които сега са огромни и слагат страната ни на едно от челните места в Европа по този индикатор.

- Очаквате ли проблеми с енергийната система, в случай че приемането на подобен стратегически документ се забави?

- Заплахата от проблеми в енергийната система е огромна. Вижда се, че даже през последните 2 година при засилените вложения във фотоволтаичните паркове, енергийните дружества мъчно устоят. Това се случва поради липса на мощности и потенциали, защото електропреносната ни система не е задоволително осъвременена, с цел да ръководи тези мощности, както и да ги поддържа. Друга основна причина е неналичието на личен състав, който да ги поддържа. И това е единствено един аспект от ВЕИ. Представете си офшорните зони за произвеждане на сила от вятъра, геотермалните централи, каквито има в доста западни страни. Те също ще изискват потенциали. Надявам се, че разсъдъкът измежду политиците ще надделее и ще преминат към съответни дейности и ограничения. Крайно време е те да се съобразят с мненията на специалистите в региона и да се върви в посока на единна, добре направена тактика, която да модернизира и развие енергийната система на България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР