Нужна е силна воля, за да превърнете нещо здравословно, като

...
Нужна е силна воля, за да превърнете нещо здравословно, като
Коментари Харесай

5 здравословни навика с големи недостатъци

Нужна е мощна воля, с цел да превърнете нещо здравословно, като тичането или яденето на салата, в част от всекидневието. Но си коства, нали? След всичките пот и старания, откакто сте се отказали от занимателните пороци и по-интересните другари, към този момент може да погледнете в огледалото и да се чувствате горди.

Или най-малко до момента в който не прочетете тази публикация и не откриете, че доста от вашите нови „ потребни “ привички са цялостна нелепост.

Фитнес гривните може да пречат на фитнеса ви

Фитнес тракерът мери какъв брой време сте упражнявали, пулса ви и броя на крачките, които вършиме всеки ден, като в това време е комфортно дребен и коства няколко стотин лв. (и ще го изгубите в някое чекмедже след месец). Може да звучи като нещо безобидно, даже потребно. Кой не обича информацията? Ами, в случай че тази информация не е точна? Оказва се, че тези гривни дават неточност при премерване на пулса с до 20 удара в минута, а тази разлика става още по-голяма при по-интензивни тренировки. Именно при интензивна подготовка тракерът би трябвало да е най-точен, въпреки всичко не ви би трябвало да си мерите пулса, до момента в който нагъвате чипс пред тв приемника. Друго проучване е пресметнало междинна неточност с към 14% – задоволително освен да направи продукта ненужен, само че и рисков за хора със сърдечни проблеми.

Ами главната функционалност на гривната, да ни припомня да упражняваме всеки ден? Изследване е разкрило, че въпреки носенето на фитнес тракер да кара хората да вършат повече крачки дневно, всяка крачка е едвам мине номера, като дете, което си изяжда спанака. Упражненията стопират да бъдат занимателни и се трансформират в обвързване, което ненавиждате. Това е кофти и е предвидимо, само че не е ли значим крайният резултат? Физическата интензивност е добра за вас, без значение дали ви харесва или не. Специалисти са провели опит с 470 младежи с наднормено тегло, като са ги лимитирали на нискокалорична диета и фитнес стратегия. Половината от участниците сами докладвали за физическата си интензивност, а другите употребявали фитнес тракер. Втората група е отслабнала по-малко.

Проблемът наподобява е, че хората, които виждат статистика за това какъв брой са дейни, по-късно вземат решение, че заслужават премия, а въпросната премия може да е под формата на шоколадов чийзкейк. Друга възможност е, че въпреки тракерите да ви стимулират да постигате задачите си, също по този начин ви обезкуражават, когато не съумеете да постигнете задачата, а това прави по-трудно придържането към програмата.

Няма доказателства, че от почистването с конец за зъби има някаква изгода

В Съединени американски щати държавното управление дълги години предлага хората всекидневно да почистват зъбите си с конец, само че тази рекомендация отпада през 2016г, тъй като няма научни доказателства за изгодите от тази процедура. Всъщност, макар всички изказвания, че почистването с конец защищава венците, отстрани плаката и предотвратява кариеси, за това няма съответни доказателства.

Почти всички изследвания по тематиката са финансирани от компании, които създават въпросните конци и употребяват нелепи тактики за манипулиране на резултатите, като употребяват прекомерно дребен брой субекти в проучванията си или ги организират за прекомерно къс интервал от време. При едно такова изследване се излиза със заключението, че почистването с конец за зъби е ужасно, откакто участниците в него са го създали единствено един път.

Всичко това не значи, че почистването с конец за зъби е неприятно за вас. По-добри изследвания може да потвърдят, че оказва помощ, а в случай че не друго, най-малко е добър метод да извадите парченцето пуканка от зъба си, което ви мъчи през целия ден.

Работенето изправени е полезно… в композиция с извършения

Седим в колата, седим на дивана, седим в бара, седим на всички места. Но най-вече седим в офиса – осем часа дневно прищипване на нерви, сърдечносъдови проблеми и съсипване на тялото. Затова работенето изправен е станало съвременно. Ако сте прави, до момента в който работите, тялото ви няма да страда от всички проблеми, провокирани от седенето. Логика.

Според учени, проучили 5000 души за последните 16 години, по какъв начин и какъв брой постоянно седите е доста по-маловажно от това, което вършиме, когато не седите. Седенето не е проблемът; казусът е, че откакто свършите работа, вместо да се отправим към фитнес залата и по-късно да си създадем здравословна вечеря, нормално си поръчваме пица и засядаме пред тв приемника.

Застоелият метод на живот ни убива, а не стойката, в която се застояваме. Много по-полезно е да си седим комфортно, до момента в който работим и по-късно да се отдадем на физическа интензивност, в сравнение с просто да седим прави с вярата гибелта да ни подмине, без да вършим никакви други промени в метода си на живот.

Генетичното проучване за бъдещи здравословни проблеми е неефикасно

Всеки, който е гледал „ Гатака “, знае че животът ни в общи линии е програмиран в генетичния код. Може би сте талантлив Адонис, който ще промени света, а може би ще пукнете на 37 след кариера на чистач в начално учебно заведение. Сега, с помощта на чудото на модерната технология, всеки с една шапка непотребни пари може да получи теоретичен разбор на своето ДНК, с цел да разбере какво евентуално ще го убие.

Компании като 23andMe, deCODE Genetics, Gene Planet и други разрешават да им изпратите телесни течности – за предпочитане каквито са поискали – и в подмяна ви връщат отчет за болесттите, на които сте изложени на риск, за това по какъв начин ще реагирате на избрани медикаменти и други занимателни детайлности. Но най-хубави тези компании са в тестването дали сте задоволително наивни да хвърлите едни пари напразно в подмяна на консултация от гадателка с достъп до лаборатория.

Проблемът е от две елементи. Първо, човешкият геном е извънредно комплициран и въпреки да го познаваме доста по-добре, в сравнение с когато смятахме, че всички заболявания се предизвикват от хумори и духове, не сме стигнали до там, че да го четем като напътствие за пералня. Когато фирмите за генетични проби дават характерни рекомендации като „ пийте повече ябълков сок “ или „ бягайте повече, вместо да вдигате тежести “, те си съчиняват врели некипели. Тези неща могат да подобрят здравето ви, в случай че преди този момент сте пиели водка за закуска и сте се упражнявали единствено с повдигане на бутилката, само че никой не е разкрил код в ДНК-то ви, който ще ви направи Супермен. Здравословното хранене и физическата интензивност са добра концепция без значение по какъв начин наподобява геномът ви.

Другият проблем е, че не ни бива в разбирането на риска. Да имате ген, който да ви прави уязвими към рака на кожата, не значи доста, когато избягвате слънцето като върколак. Междувременно, приятелят ви, който познава всички в слънчевото студио, евентуално е изложен на по-голям риск, даже в гените му да няма нищо, което да го подсказва. Начинът, по който живеете, има по-голям резултат върху живота ви, в сравнение с гените. И в случай че ви кажат, че сте податливи на болести като амиотрофична латерална склероза или цистична фиброза, съветът да консумирате повече слънчогледово олио няма да промени това.

Анонимните алкохолици не се оправят изключително добре

Анонимните алкохолици е най-известната възстановителна стратегия в Америка, само че евентуално ще се изненадате да научите, че е на 38-мо място от 48 метода за справяне с алкохолизма. Може да се каже, че е нещо като „ Трансформърс “ на алкохолизма – необяснимо известна, макар ниското качество.

Пристрастяването е комплицирано нещо и АА несъмнено оказва помощ на някои хора. Но програмата е учредена през 1935г върху ненаучни правила и не е обновявана с всичко, което сме научили за човешкия мозък от този момент. Трудно е да се изследва такава анонимна организация, само че се счита, че успеваемостта й е сред 5 и 8%.

Модерните изследвания сочат, че най-хубавият способ за справяне с пристрастяването към алкохола са медикаментите и лечението, предоставяни от подготвени лекари.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР