НСИ поиска да се отложи началото на преброяването на населението

...
НСИ поиска да се отложи началото на преброяването на населението
Коментари Харесай

НСИ иска отлагане на преброяването

НСИ изиска да се отсрочи началото на преброяването на популацията заради заради епидемиологичната конюнктура. Това заяви председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски, представен от БГНЕС.

Като претекст за настояването си той посочи заплахата за здравето на хората и преброителите. Последните все още не са дори обучени, защото от Национален статистически институт не считат за редно да позволяват събирането на доста хора на едно място.

Цветарски посочи, че не може да уточни с какъв интервал да бъде продължен срокът. Ако бъде признато отсрочване, то би трябвало да е не повече от 10 месеца, защото Европа изисква преброяването на популацията да се организира преди края на 2021 година

Председателят на НСИ припомни, че съгласно актуалните проекти преброяването би трябвало да стартира в 0.00 часа на 22 януари 2021 година и да завърши в 20.00 часа на 15 февруари 2021 година

Румен Гечев от Българска социалистическа партия изрази безпокойствие от евентуалното отсрочване - той съобщи, че преброяването ще уточни какъв брой тъкмо души живеят в България и ще пресече опциите за операции. Все отново той регистрира, че здравето е преди всичко. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР