Нововъзникващите икономики трябва да се подготвят за повишаване на лихвените

...
Нововъзникващите икономики трябва да се подготвят за повишаване на лихвените
Коментари Харесай

МВФ: По-бързо от очакваното повишаване на лихвите на Фед може да разтърси финансовите пазари



Нововъзникващите стопански системи би трябвало да се приготвят за повишение на лихвените проценти в Съединени американски щати, съобщи Международният валутен фонд и предизвести, че по-бързо от предстоящото стягане на американските лихви може да раздрусат финансовите пазари и да провокират приключване на капитал и обезценяване на валутите зад граница.

В блог, оповестен в понеделник, МВФ съобщи, че чака постоянният стопански напредък в Съединени американски щати да продължи, като инфлацията евентуално ще се забави по-късно през годината, оповестява Ройтерс. Базираният във Вашингтон интернационален заемодател би трябвало да разгласява новите си световни стопански прогнози на 25 януари.

МВФ също по този начин отбелязва, че последователно, добре комуникирано стягане на паричната и лихвена политика в Съединени американски щати евентуално ще има едва влияние върху разрастващите се пазари, защото външното търсене компенсира въздействието от възходящите разноски за финансиране.

Но широкообхватна инфлация в Съединени американски щати или трайни проблеми, свързани с предлагането, могат да покачат цените повече от плануваното и да подхранят упованията за по-висока инфлация, предизвиквайки по-бързо и скорошно повишение на лихвите от страна на централната банка на Съединени американски щати.

" Развиващите се стопански системи би трябвало да се приготвят за евентуални пристъпи на икономическа турбуленция “, показва МВФ, цитирайки рисковете, подбудени от по-бързо от предстоящото повишение на лихвите на Фед и възобновление на коронавирусната пандемия.

Преди дни ръководителят на Фед в Сейнт Луис - Джеймс Булард сподели, че Федералният запас може да увеличи лихвените проценти още през март, месеци по-рано от предходните упования. Според него централната банка в този момент е в " добра позиция " да предприеме още по-агресивни стъпки против инфлацията, в случай че е належащо.

" По-бързото повишение на лихвите на Фед може да раздруса финансовите пазари и да затегне финансовите условия в международен мащаб. Тези развития могат да бъдат комбинирани със закъснение на търсенето и търговията в Съединени американски щати и могат да доведат до приключване на капитали и обезценяване на валутите на разрастващите се пазари ", написаха в блога висши представители на МВФ.

Според тях нововъзникващите пазари с висок обществен и частен дълг, валутни експозиции и по-ниски салда по настоящите сметки към този момент са изпитали по-големи придвижвания на техните валути по отношение на щатския $.

Фондът също по този начин съобщи, че нововъзникващите пазари с по-силен инфлационен напън или по-слаби институции би трябвало да работят бързо, с цел да разрешат на валутите да се обезценят и да покачат референтните лихвени проценти.

МВФ прикани централните банки да оповестяват ясно и поредно своите проекти за стягане на паричните си и лихвени политики и съобщи, че страните с високи равнища на дълг, деноминиран в задгранични валути, би трябвало да се стремят да хеджират своите експозиции, където това е допустимо.

Правителствата биха могли също да разгласят проекти за увеличение на фискалните запаси посредством последователно увеличение на данъчните доходи, използване на преразглеждане на пенсиите и дотациите или посредством други ограничения, прибавя МВФ в своя блог.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР